Полиција користила гумене метке на протесту у Преторији

Полиција Јужноафричке Републике испалила је гумене метке и шок гранате као би разбила сукобе између локалних демонстраната и миграната насталих у маршу против имиграције у Преторији.

Куће и продавнице које су биле у власништву странаца су у последњих неколико недеља опљачкане и спаљене, а неки Јужноафриканци наводе да су то били бордели и јазбине дроге, преноси АФП.

У последњих неколико година напади на странце су се догађали често у Јужноафричкој Републици, а подстакнути су високим стопама незапослености и сиромаштва.

Полиција у Преторији формирала је линије које ће одвајати протестанте у растућим тензијама између неких Јужноафриканаца и миграната из Нигерије, Зимбабвеа, Сомалије, Пакистана и других држава.

"Превише је овде људи који доносе дрогу и дају је младима, али и злочинима које то доноси", рекао је један учесник марша, док Клеман Мелфорт, мигрант из Зимбабвеа, каже да се не плаши борбе.

Председник ЈАР Џејкоб Зумам оштро је осудио најновији талас ксенофобије и навео да је било "претњи насиљем и застрашивања и уништавања имовине недржављана".

У неким срединама становници криве "дошљаке" за злочине који су се догодили, посебно за трговину дрогом, наводи се у саопштењу председништва државе.

Како наводи АФП, Зума је грађане позвао да престану да криве мигранте за широку распрострањеност криминала у држави, али је навео да ће се држава постарати да стане на пут пословима са дрогом и илегалним мигрантима.

У претходној недељи више од 20 продавница је било обијено у предграђу Преторије, док су у јужном делу Јоханесбурга становници напали најмање 12 кућа.

Алан Бом из ДР Конго који живи у Јужноафричкој Републици већ 14 година, рекао је агенцији да је одлучио да остане у кући у току марша

"Врло добро знамо да је било напада, уплашени смо", рекао је Бом.

У Јужноафричкој Републици 2008. се догодио најгори облик насиља изазваног ксенофобијом услед ког је живот изгубило 62 особе.

Најмање седам особа погинуло је у 2015. у сличним немирима у Јоханезбургу и Дурбану, када су банде напале и јуриле афричке имигранте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво