Сеул: Пјонгјанг има 5.000 тона хемијског оружја

Јужнокорејски експерти саопштили су да Северна Кореја има 5.000 тона хемијског оружја, укључујући отров који је коришћен за убиство полубрата севернокорејског лидера Ким Џон Уна.

Малезијска полиција саопштила је да су трагови јаког смртоносног нервног агенса "Ве-Икс", који су УН ставиле на листу оружја за масовно уништење, откривени у узорцима са лица и очију Ким Џон Нама, који је отрован на Међународном аеродрому у Куала Лумпуру прошле недеље.

"Верује се да Северна Кореја има велике залихе агенса 'Ве-Икс', који се лако може произвести уз мале трошкове", каже војни аналитичар Ли Ил Ву за АФП.

Ли додаје да се "Ве-Икс", који је први пут направљен пре око 100 година, може производити у малим лабораторијама које израђују пестициде.

"Хемијско и биолошко оружје може се користити на разне начине – путем артиљерије, ракета или авиона", рекао је, додавши да, ако доспе на кожу, у очи или нос, само мала кап ове супстанце без боје и мириса довољна је да уништи централни нервни систем жртве.

Војни аналитичар Џозеф С. Бермудез каже да Северна Кореја "производи и поседује способност да ефикасно користи на Корејском полуострву значајне количине и варијанте хемијског оружја" и да вероватно има чак 150 хемијских бојевих глава за балистичке ракте.

"У мањој мери поседује и способност да користи то оружје широм света путем неконвенционалних метода", рекао је раније тај аналитичар, подсећа француска агенција.

Бермудез тврди и да Северна Кореја има историју ширења нуклеарних оружаних способности на земље попут Сирије и Ирана.

Северна Кореја није потписала глобалну конвенцију о хемијском оружју која забрањује производњу, стварање залиха и коришћење хемијског оружја, који је потписало више од 160 земаља и који је ступио на снагу 1997. наводи АФП.

Француска агенција подсећа да је Инцијатива за нуклеарну претњу са седиштем у Вашингтону 2015. закључила да се Северна Кореја сматра једним од највећих светских произвођача хемијског оружја, у чему је трећа по реду, иза САД и Русије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара