Бивши шеф ММФ-а осуђен на четири и по године затвора

Због злоупотребе новца у време када се налазио на челу две шпанске банке, бивши шеф Међународног монетарног фонда Родриго Рато осуђен је на четири и по године затвора.

Шпански национални суд, који је надлежен за случајеве корупције и финансијског криминала, саопштио је да је Рато проглашен кривим за проневеру док је био шеф банки "Каха Мадрид" и "Банкија", у време када су оне имале финансијских проблема.

Рато је и бивши шпански министар економије. Суђено му је заједно са још 64 бивша руководиоца и члана одбора у обе банке, који су оптужени за злоупотребу 12 милиона евра у периоду од 2003. до 2012. године, подсећа АФП.

Они су оптужени да су плаћали своје личне трошкове кредитним картицама које су им на располагање дале те две банке, а то никада нису оправдали нити пријавили пореским органима.

У пресуди се наводи да је Рато задржао "корумпирани систем" који је успоставио његов претходник Мигел Блеса, када је преузео управљање "Каха Мадридом" 2010. године, а потом применио тај систем када је дошао на чело "Банкије".

Мигел Блеса је осуђен на затворску казну од шест година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи