ЕУ: Турска не чини довољно за укидање виза

Турска не чини довољно у реформама како би испунила услове споразума о мигрантима склопљеног с ЕУ који треба да Турцима обезбеди путовање без виза у државе Уније, казао је "Ројтерсу" високи званичник ЕУ који се позивао на извештај Европске комисије.

Агенција Ројтерс подсећа да се, према споразуму постигнутом у марту прошле године током врхунца највеће мигрантске кризе у Европи од Другог светског рата, Турска обавезала да ће спречити кретање избеглица са Блиског истока и из Азије преко своје територије ка ЕУ, у замену за финансијску подршку и ослобођање њенох држављана од виза за ЕУ.

Према тврдњи извора Ројтерса, Турска добро поступала када је у питању контрола граница, али да ће у редовном извештају који Европска комисија планира да објави наредне недеље стајати да ова земља и даље одлаже реформе "правосудних аката који се тичу борбе против терориста, финансирања странака, праводне сарадње".

"Компликације око преговора за поновно уједињење Кипра такође се одражавају лоше по Турску", рекао је овај званичник.

Ројтерс наводи да је портпарол турског председника Реџепа Тајипа Ердогана јуче изјавио да Анкара очекује да ЕУ што пре предузме кораке на укидању виза држављанима Турске.
Извор ове агенције из Брисела је ово назвао "бесмислицама", пошто по њему Турска не испуњава услове.

"Они треба да ту фикцију оставе за своју популацију", навео је званичник.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво