Макрон добио кључну подршку, сарадница Ле Пенове оптужена

Независни кандидат за председника Француске Емануел Макрон добио је подршку кључног центристе Франсоа Беруа, што је поздравио као прекретницу у својој кампањи, док је сарадница његове противкандидаткиње из редова крајње деснице Марин ле Пен оптужена у скандалу везаном за лажне послове.

Према данас објављеним резултатима анкете коју је спровео институт БВА са компанијом "Сејлсфорс", Ле Пенова би у првом кругу избора освојила 27,5 одсто гласова, а Макрон 21, али би Макрон победио у другом кругу са 61 гласом према 39 колико би припало Ле Пеновој, преноси портал Политико, уз напомену да је анкета спроведена пре испитивања њене сараднице.

Два месеца уочи све непредвидљивијих избора за председника Француске, Беру је јуче, након што је месецима наговештавао да ће се и сам кандидовати, понудио алијансу Макрону у супротстављању "великој претњи" коју, како је рекао, представља крајња десница, што је бившем министру економије дало још јачи "ветар у леђа", преноси АФП.

У међувремену, Марин Ле Пен је јуче претрпела ударац када је њена лична асистенткиња Катрин Гризе оптужена за повреду поверења у истрази о тврдњама да је странка Национални фронт преварила Европски парламент искористивши 340.000 евра парламентарних фондова за плаћање Гризеове и телохранитеља Тијери Лежијеа док су радили за странку Ле Пенове у Француској, а не за ЕП.

У средишту афере је још један председнички кандидатат, Франсоа Фијон из странке Републиканци, који је под истрагом због медијских навода да су његова супруга и деца плаћани за непостојеће послове, а према резултатима анкете, он би био трећепласиран у првом кругу избора.

Иначе, непредвидивој трци за место новог председника Француске све више кандидата жели да се придружи, при чему многи имају сасвим незнатне изгледе за победу, али би могли да сакупе довољно гласова да би могли да утичу на коначан исход.

Почев од суботе, потенцијални кандидати имају рок до 17. марта да сакупе потписе 500 градоначелника, међу више од 35.000 широм Француске, како би се квалификовали за изборе у два круга који ће бити одржани 23. априла и 7. маја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво