Малезија спрема одговор Северној Кореји, разматра више опција

Власти у Малезији разматрају могућност да протерају севернокорејског изасланика из те земље или да затвори своју амбасаду у Пјонгјангу, у тренутку када ескалирају тензије због убиства полубрата лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна, рекао је високи званичник малезијске владе.

Истовремено, малезијски истражитељи који се баве убиством Ким Џонг Нама признали су да не могу да присиле севернокрорејског дипломату да одговори на њихова питања, преноси АФП.

Ким Џонг Нам убијен је 13. фебруара на Међународном аеродрому у Куала Лумпуру, како полиција верује, отровом с брзим дејством, док се припремао да се укрца у авион за Макао где је живео у егзилу са породицом под заштитом Пекинга.

Истрага о убиству Ким Џонг Нама свела се на осам севернокорејских држављана, које полиција сумњичи да су умешани у заверу с циљем његовог тровања, али је високи званичник малезијске полиције Калид Абу Бакар рекао да уколико Хјон Кванг Сонг, други секретар севернокорејске дипломатске мисије, не буде добровољно дао изјаву, они неће моћи да разговарају са њим.

"Поштоваћемо прописе о имунитету. Не можемо да уђемо у амбасаду", рекао је исти званичник, истакавши да "ако неко нема шта да крије, онда не би требало да се плаши сарадње, већ треба да сарађује".

Додао је да је од Интерпола затражено да изда потерницу за четворо осумњичених Севернокорејаца који су напустили Малезију на дан убиства Ким Џонг Нама, преноси АП, уз напомену да је неизвесно шта Интерпол може да учини, јер се верује да су се осумњичени вратили у Пјонгјанг, а Северна Кореја није чланица Интерпола.

Севернокорејски амбасадор у Малезији рекао је прошле недеље да његова земља "не може да има поверења" да малезијске власти адекватно спроводе истрагу о убиству Ким Џонг Нама, и оптужио ту земљу да је "у дослуху са спољним силама", наводи Ројтерс подсећајући да је Јужна Кореја љути противник Пјонгјанга.

Високи званичник малезијске владе који је упознат са разговорима с тим у вези рекао је да је коментар севернокорејског амбасадора Канг Чола разгневио Малезију и да његова земља припрема одговор који би, каже, могао да укључи и проглашење амбасадора "непожељном особом".

Такав потез био би најоштрији одговор који би Малезија могла да пружи против једног страног дипломате, и значио би да би Канг Чол морао да напусти земљу, оцењује британска агенција.

Исти неименовано извор наводи да Малезија разматра и друге опције.

Наиме, та земља, која је до сада била једна од малобројних које одржавају пријатељске везе са изолованим Пјонгјангом, могла би да затвори своју амбасаду у Северној Кореји или, пак, да уведе визе Севернокорејцима.

Уколико Северна Кореја не престане да критикује Малезију, и све дипломатске и трговинске везе могле би бити пресечене, додао је неименовани високи званичник малезијске владе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи