Протест Токија због руских дивизија на Курилским острвима

Јапанска влада упутила је дипломатским каналима протест Москви након изјаве министра одбране Русије Сергеја Шојгуа о намери да распореди дивизију на Курилским острвима ове године, саопштио је генерални секретар јапанске владе Јошихиде Суга.

"Протест је послат 22. и 23. (фебруара) дипломатским каналима. Жалосно је ако Оружане снаге Русије планирају да повећају војно присуство на северним територијама (како Јапан назива јужна острва Курилског архипелага)", нагласио је Јошихида Суга на конференцији.

Нагласио је да је то у супротности са ставом Јапана, преноси Спутњик.

Шојгу је јуче у Државној думи рекао да министарство одбране очекује да ове године заврши распоређивање три дивизије на западној и југозападној граници.

Између осталог, он је нагласио да се "наставља активан рад на заштити Курила", где ће се ове године наставити распоређивање дивизија.

Токио и Москва споре се већ седам деценија о статусу Курила. Острва Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомаи Руси зову Јужним Курилима а Јапан својим "Северним територијама".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи