Амнести: Прошла година је била година говора мржње

Организација за људска права "Амнести интернешенел" (АИ) оценила је да је 2016. била година популистичких лидера који су издвајали групе људи као претњу по националне интересе и позвала људе широм света да не допусте да реторика страха и мржње уништи визију отвореног друштва заснованог на једнакости.

"Владе појединих земаља су се претходне године оглушиле о ратне злочине, увеле уредбе које подривају право на захтев за азил, донеле законе који крше слободу изражавања, подстицале на убиства људи само зато што користе дрогу, легализовале масовни надзор и прошириле драконска овлашћења полиције", наводи се у годишњем извештају објављеном у Паризу.

"Амнести интернешенел" оцењује да када би више држава умањило права у име националне безбедности, резултат би био "потпуно урушавање темеља универзалних људских права".

"Време је да се ујединимо и да зауставимо политику демонизовања која ствара подељен и опасан свет. Ако сваки појединац стане у заштиту људских права, заједно можемо да преокренемо ток ствари", наводи АИ.

Како је наведено, политичке промене у 2016. године указале су на могућност да реторика мржње доведе до ослобађања мрачне стране људске природе.

"Било да је у питању (амерички председник Доналд) Трамп, (председник Мађарске Виктор) Орбан, (индијски премијер Нарендра) Моди, (председник Турске Реџеп Тајип) Ердоган или (председник Филипина Родриго) Дутерте, све више политичара назива себе антиестаблишментом и води политику демонизовања којом се дехуманизује читава група људи како би се добила подршка гласача", пише у извештају.

Организација додаје да су Бахреин, Египат, Етиопија, Филипини и Турска међу државама које су претходне године спровеле велике чистке.

Када је у питању Србија, наводи се да судски процеси за злочине међународног права почињене током оружаних сукоба деведестих и даље тапкају у месту, а мигранти блокирани у Србији на путу ка ЕУ нису имали приступ заштити и основним услугама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи