Севернокорејски дипломата умешан у убиство Ким Џонг Нама?

Малезијска полиција саопштила је да жели да испита двојицу Севернокорејаца, осумњичених за убиство Ким Џонг Нама, полубрата севернокорејског лидера, међу којима је и званичник севернокорејске амбасаде у Куала Лумпуру.

Шеф полиције Калид Абу Бакар рекао је да је у питању Хјонг Кванг Сонг, додајући да полиција жели да испита и Ким Ук Ила, запосленог у севернокорејској националној компанији "Ер Корјо", пренео је Ројтерс.

Додао је да се сумња да је у убиство умешан још један Севернокорејац Ри Џи У.

"Сва тројица су у Малезији", рекао је Калид истакавши да се они не налазе у притвору и да су позвани да пруже помоћ полицији.

Нагласио је да су жене, за које се сумња да су отровале Ким Џонг Нама, биле обучене да рукују отровним материјама и да му рукама намажу отров на лице.

Према његовим речима, осумњичени Севернокорејци дали су отровну течност женама, које су је онда пребрисале преко лица Ким Џонг Нама на аеродрому у Куала Лумпуру 13. фебруара.

Није познато који је отров употребљен, али је био довољно јак да усмрти Кима пре него што је стигао до болнице.

Калид је додао да су осумњичене жене знале да је у питању отровна супстанца, као и да су добиле инструкције да оперу руке.

Према његовим речима, видео-снимак са надзорних камера показао је како се њих две удаљују од Кима држећи руке даље од тела.

Додао је да су њих две вежбале напад у два тржна центра у Куала Лумпуру, навео је АП.

"Верујемо да је то било планирано и да су оне обучене да то изврше", рекао је Калид новинарима.

Није могао да потврди да ли севернокорејска влада стоји из смрти Кима, али је нагласио да је јасно да су у иницидент умешани Севернокорејци.

Полиција је раније ухапсила четири особе осумњичене за убиство Ким Џонг Нама – Малежана, Севернокорејца и две жене, од којих је једна из Индонезије, а друга из Вијетнама.

Малезијски званичници саопштили су јуче да још нису утврдили узрок смрти полубрата севернокорејског лидера Ким Џонг Нам-а, а нису ни потврдили његов идентитет, јер нико од породице није дошао по тело.

Полубрат севернокорејског лидера убијен је на међународном аеродрому у Куала Лумпуру, а верује се да су га убили севернокорејски агенти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара