Тренсперенси: ИД користи корупцију да регрутује људе

Исламска држава никада неће бити поражена уколико услови због којих та терористичка група "цвета" не буду искорењени, наводи се у извештају међународне невладине организације за борбу против корупције и криминала "Тренсперенси интернешнел".

Они оптужују западне владе, укључујући владе Британије и САД, да игноришу корупцију као главни покретач тероризма, поготово на Средњем истоку, наводи Би-би-Си.

"Тренсперенси интернешнел" позива и на већу одговорност у војним буџетима.

У извештају се наводи да ИД користи корупцију да радикализује и регрутује људе, представљајући себе као "противотров", док истовремено игнорише сопствена недела.

Корупција омогућава ИД да настави са својим досадашњим начином понасања, наводи Кетрин Диксон, директорка Транспаренсија.

Диксонова додаје да међународна заједница улаже велики напор да се избори са идеолошком страном терористичких група као што је ИД, међутим апсолутно игнорише материјалне услове у којима се они развијају.

Транспаренси наводи неке од начина на које ИД регрутује чланове у објавама на друштвеним мрежама укључује систематску корупцију, непотизам и подмићивање, а себе представља као групу која пружа сигурност, правду и благостање, тврди да су западне силе и њени савезници саучесници у корупцији.

Диксонова истиче да корупција може ослабити читаве армије, као што је био случај са ирачком војском, где је много људи било плаћено, а врло мало заправо радило, па је стога закључује да се проблем корупције мора решити на највишем нивоу како би Исламска држава била поражена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи