Мејова позвала Дом лордова да гласа за Брегзит

Горњи дом британског парламента, такозвани Дом лордова, започео је дводневну расправу о Брегзиту, којим се премијерки Терези Меј даје овлашћење да покрене процес изласка Велике Британије из Европске уније.

Мејова је упозорила чланове овог тела, који за разлику од посланика доњег дома парламента нису дошли до мандата путем избора и не могу да оборе закон о Брегзиту који је већ усвојен у доњем дому, да не коче "оно што британски народ жели" покушајем одлагања изласка Британије из ЕУ, преноси АП.

Раније овог месеца, већина посланика доњег дома британског парламента одобрила је предлог закона, којим се Мејовој даје право да активира члан 50 Лисабонског уговора ЕУ и на тај начин покрене званичну процедуру за почетак преговора о напуштању Уније.

За закон је гласало 494 посланика, а против је било 122, подсећа АФП.

Британска влада би, међутим, могла да наиђе на веће изазове у Дому лордова, где су само 252, од више од 800 чланова дома, конзервативци.

Световни лордови, који поред духовних чине горњи дом парламента, предлажу измене предлога закона, у које би биле укључене мере за гарантовање права држављана ЕУ у Британији, као и дефинисање гласања парламента о коначном споразуму о Брегзиту.

Лорд опозиционе Лабуристичке партије и бивши европски комесар Питер Менделсон одбацио је могућност да ће Дом лордова, чији се чланови не бирају већ именују, тражити да се у потпуности одбаци предлог закона о Брегзиту.

"На крају, доњи дом мора да превлада јер се то тело бира", рекао је Менделсон у недељу за Би-Би-Си.

Уочи расправе, британска министарка правде Лиз Трас позвала је горњи дом парламента да подржи исход референдума, на којем је у јуну прошле године 52 одсто британских грађана гласало за излазак из ЕУ.

Премијерка Меј није желела да парламент расправља о овом закону, али ју је на то присилио Врховни суд.

Мејова је већ раније најавила да ће 31. марта активирати чланак 50 Лисабонског споразума ЕУ, прву етапу двогодишњег преговарања о изласку из Уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво