Песков: Путинов декрет је хуманитарни гест

Кремљ је данас бранио своју одлуку да привремено прихвати пашоше које издају власти у регионима на истоку Украјине под контролом проруских снага, наводећи да је декрет одговор на украјинску блокаду тих региона.

Агенција АФП наводи да су власти у областима под контролом проруских снага пре око годину дана почеле да издају документа веома слична руским пасошима са двоглавим орлом на црвеној позадини.

Русија је у суботу признала те пасоше и остала документа, што је званични Кијев назвао провокацијом.

Песков је Путинов декрет назвао "хуманитарним" гестом који ће помоћи тим регионима на истоку Украјине који се суочавају са блокадом кретања наметнутом од стране украјинских националиста, наводи АП.

Он је додао и да је блокада онемогућила становницима са истока да путују у делове државе који су под контролом украјинске владе како би добили или продужили своје пасоше.

Песков је у разговору са новинарима одбио тврдње Украјине да је Русија нарушила мировни споразум из Минска, наводећи да ниједна Путинова акција не значи званично признање тих региона.

Немачка је одлуку Русије назвала "неприхватљивом", док Француска оцењује да то није у духу споразума из Минска. 

"Признавање пасоша самопроглашених република Лугањска и Доњецка подрива јединство Украјине. То директно противречи свему што је у Минску (мировним споразумом) договорено и зато је неприхватљиво," изјавио је портпарол немачке канцекларке Штефан Зајберт.

"Француска жали због ове одлуке," поручују из Париза, који очекује да се Москва фокусира на утицај који има над проруским снагама у Украјини како би осигурала примену мировног споразума.

"То је једини начин да се осигура трајно решење за кризу у Украјини," додаје се у саопштењу француског Министарства спољних послова.

Како АФП наводи, председник Русије Владимир Путин донео је у суботу декрет којим се прихватају пасоши проруских снага, и који се описује као "привремено" док се не пронађе "политичко решење" на основу мировног споразума из Минска потписаног у фебруару 2015.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се