Ирачке снаге напредују у западном Мосулу

Ирачка федерална полиција ушла је у јужна предграђа Мосула, другог дана акције за ослобађање западног дела тог ирачког града од Исламске државе.

Ирачка полиција и војне снаге, уз подршку међународне коалиције окупљене око САД, у недељу су покренули офанзиву за ослобађање западног Мосула од ИД.

Савезничке и ирачке снаге су 17. октобра прошле године почеле велику офанзиву и после неколико недеља тешке борбе преузеле су контролу над источним делом града.

Хеликоптери ирачке војске виђени су како испаљују ракете на село Абу Саиф, место на брду које гледа на градски аеродром и представља природну линију одбране.

Коалициони војници, уз ирачку војску и полицију, такође учествују у борбама у околни Абу Саифа.

Амерички министар одбране Џим Матис, који борави у ненајављеној поети Ираку, рекао је да су америчке снаге "веома близу, али да нису ангажоване у борбама".

Ирачке снаге су до поднева повратиле контролу над великим делом места, али су борбе настављене, рекао је извештач агенције Асошиејтед прес који се налази на лицу места.

Исламска држава заузела је Мосул, град на северу Ирака у јуну 2014. године. Западни део града је мањи од источног, али је гушће насељен и ту се налазе нека места подршке екстремиста.

Мосул је подељен на два дела реком Тигар. Очекује се да ће борба за западни део бити дуга и тешка, због гушће насељености и јер су тамошње старе улице уске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи