Пенс у Бриселу: Снажна посвећеност Трампа сарадњи са ЕУ

Амерички потпредседник Мајк Пенс поручио је у Бриселу да је председник САД Доналд Трамп "снажно посвећен" сарадњи са Европском унијом, док су европски званичници указали на значај подршке Вашингтона снажној и уједињеној Европи.

Мајк Пенс је после састанка са председником Европског савета Доналдом Туском, навео да има привилегију да у име председника Трампа изрази снажну посвећеност САД наставку сарадње и партнерства са ЕУ.

Амерички потпредседник је додао да Европа и Америка деле исто наслеђе, исте вредности и, како је рекао, изнад свега исту сврху да промовишу мир и просперитет кроз слободу, демократију и владавину закона.

"И тим циљевима ми остајемо посвећени", поручио је Пенс, пренеле су агенције.

Са друге стране, ДоналдТуск је рекао да ЕУ рачуна да ће од Трампове администрације добити исту подршку, као што су јој пружале претходне америчке администрације.

"Рачунамо, као и увек у прошлости, на искрену и недвосмислену, да поновим недвосмислену, подршку САД идеји уједињене Европе", нагласио је председником Европског савета.

Амерички потпредседник ће се током дана састати и са председником Европске комисије Жаном Клодом Јункером, који је уочи састанка рекао да САД потребна снажна и уједињена ЕУ. 

"Мислим да САД треба снажна, уједињена ЕУ у свим могућим питањима. Ово није тренутак да се Европа подели унутар себе на некадашње националне, провинцијске категорије", поручио је Јункер.

Пенс је претходно, у разговору са високом представницом ЕУ за спољну и безбедносну политику Федериком Могерини, рекао да се "радује истразивању начина да се продубе односи са ЕУ и европском заједницом".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи