Журнал ди диманш: Француска предводи линију отпора Трампу

Вође Француске, Немачке, Италије и Шпаније састаће се 6. марта у Версају да би размотрили "заоштравање у односима с Русијом Владимира Путина и Америком Доналда Трампа", пише француски лист "Журнал ди диманш", наглашавајући да европски партнери још нису у стању да сагледају каква ће бити Трампова политика према Европи.

Сусрет с вођама најутицајнијих држава зоне евра, Ангелом Меркел, Паолом Ђентилонијем и Маријаном Рахојем је у дворцу у Версају сазвао француски председник Франсоа Оланд с циљем да се "утаначи збијеност кључних чланица еврозоне у односу на кризе с којима се мора ухватити укоштац ЕУ".

"У традицији Француске је да се у дворцу Луја 14. одржавају само скупови од великог значаја", указује Журнал ди диманш и наводи да "Француска предводи линију отпора Трампу".

Оланд, Меркелова, Ђентилони и Рахој треба да усвоје и ставове ЕУ о питањима избеглица с Блиског Истока, изласка Велике Британије из ЕУ, битке против тероризма, "а све то с позадином растућих напетости с Русијом Владимира Путина и САД Доналда Трампа".

Париски дневник објављује такође интервју са шефом француске дипломатије Жан-Марком Ероом који је после разговора с америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном "говорио о опасностима које САД и Русија уносе у Европу".

Еро је нагласио да је Тилерсону пренео став Париза да САД не могу очекивати да њихова сарадња с Русијом у сламању исламских терориста у Сирији буде на уштрб европских интереса и решавања украјинске кризе, а подвукао је да "с Русијом треба разговарати али не стајати на њену страну".

Француски министар сматра да нове власти у Вашингтону могу довести у митање мултилатерални светски поредак и каже да "неки ставови Трампа и Путина могу навести на закључак да они желе да ослабе Европу".

Журнал ди диманш истиче да француска дипломатија настоји да проникне у будућу Трампову међународну политику, "док су европски партнери САД крајње забринути" због чињенице да је блиски саветник за безбедност америчког председника морао да поднесе оставку због неовлашћених контаката с Русима, а сматрају да ни Трампов саветник и "сива еминенција" Стив Бенон није требало да буде постављен на ту дужност.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи