Трка с временом у Мосулу, деца блокирана усред офанзиве

Ирачке снаге су почеле офанзиву за ослобађање западног дела Мосула од џихадиста. У том граду је опкољено око 650.000 цивила. Уједињене нације журе да изграде што већи број склоништа за нови талас избеглица.

Војни стручњаци оцењују да је почела најбруталнија битка у оквиру операције заузимања Мосула, која траје већ четири месеца. Мета је аеродром. Ирачка авијација бацила је милионе летака – становништву поручују да их сачека уз добородошлицу, џихадисте упозоравају да положе оружје и предају се.

"Почињемо нову фазу операције за ослобађање Мосула. Позивам наше храбре војнике да се боре против терориста ДАЕША. Наш основни циљ је да ослободимо људе, а затим и земљу", поручио је ирачки премијер Хајдер ел Абади.

У западном Мосулу блокирано је око 650.000 цивила, више од половине су деца. Понестаје им храна, вода и лекови. Не смеју да беже, јер ризикују да их ухвате и убију припадници такозване Исламске државе.

"Куће које су уништене користили су џихадисти. Лажна је слика да уништавамо куће цивила, они ту не живе одавно", каже један од житеља.

"Кућу су ми отели терористи, пошто су на Фејсбуку видели моју слику са ирачким војним снагама", наводи један Ирачанин.

Мосул, други по величини град у Ираку, био је упорште џихадиста од 2014. године. Ирачке снаге су прошлог месеца преузеле контролу над источним делом.

"Првог дана офанзиве током напредовања ка аеродрому, успели смо да поново заузмемо два села јужно од Мосула", истакао је Абас ел Џубури из ирачке војске.

Уједињене нације су саопштиле да воде трку са временом да би припремили прихватна места за све расељене породице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво