Де Мистура: Не знам где су САД у решавању сиријске кризе

Изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура довео је данас у питање ниво ангажовања америчког председника Доналда Трампа у решавању сиријског сукоба, само неколико дана уочи кључних мировних преговора у Женеви.

"Где су САД у свему овоме? То вам не могу рећи, јер не знам", рекао је Де Мистура, додавши да нова америчка администрација и даље покушава да одреди своје приоритете по том питању, преноси АФП.

Де Мистура је данас, говорећи на Безбедносној конференцији у Минхену, рекао и да ће преговори о Сирији бити одржани 23. фебруара у Женеви, како би се видело да ли постоји могућност за унапређење политичких преговора, наводи Ројтерс.

Изасланик светске организације је, међутим, напоменуо да је Астана једино место где се воде преговори о престанку непријатељства, док ће се у Женеви видети да ли има простора за политичке разговоре.

У престоници Казахстана воде се одвојени преговори о примирју између Турске, Русије и Ирана, подсећа британска агенција.

Де Мистура је истакао да ће преговори у Женеви бити засновани на Резолуцији 2254 Савета безбедности УН.

"Не могу вам рећи да ли ће то успети, али морамо уложити напоре. Чак ни евентуално примирје не може дуго да траје ако нема политичког решења", закључио је изасланик УН за Сирију.

Изасланик САД за коалицију која се бори против Исламске државе, Брет Мегарк, рекао је да нова америчка администрација и даље преиспитује свој став о Сирији, али да настоји да ојача руске и турске напоре у циљу учвршћења примирја у тој земљи, наводи британска агенција.

У међувремену, председник опозиционе Сиријске националне коалиције, Анас ел Абдај рекао је делегатима на скупу у Минхену да је сиријска опозиција у потпуности посвећена мировним преговорима у Женеви који ће бити одржани 23. фебруара, додавши да ће преговори морати да утру пут политичкој транзицији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво