Си-Ен-Ен: Русија агресивним потезима тестира Трампа

Званичници Пентагона сматрају да Русија агресивним потезима широм света тестира нову амерички администрацију председника Доналда Трампа, преноси америчка телевизијска мрежа Си-Ен-Ен.

Си-Ен-Ен наводи да је Москва недавно распоредила крстареће ракете, послала шпијунски брод дуж северноамеричке обале Атлантика и послала авион да надлеће амерички ратни брод у Црном мору.

Званичник Пентагона сматра да Москва вероватно тестираја нову администрацију.

Развој догађаја, како оцењује Си-Ен-Ен, поставља питање како ће нови станар Беле куће одговорити и да ли ће, после комплимената руском председнику Владимиру Путину и умањивања значаја својих спорних односа с Русијом, прибећи конфронтацији као одговору.

Трамп је одбацио идеју да га Русија тестира и приписао њене недавне потезе Путиновом уверењу да је су америчком председнику руке везане и да не може да склопи договор с Русијом.

"Све те ствари које сте поменули су врло свеже, јер Путин претпоставља да он неће моћи да направи договор са мном, јер за мене не би било политички популарно да се договоримо", рекао је сам Трамп на конференцији за новинаре у четвртак.

Супротно томе, оба војна званичника су приметила да се у последњих неколико година Русија војно држи све чвршће и оценила да ће Москва вероватно тестирати сваку нову администрацију, без обзира шта мислила о шефу америчке државе.

У случају шпијунског брода који је сада код обале америчке државе Вирџиније, званичници одбрана су рекли да је његова мисија вероватно планирана пре избора у САД, јер је тај брод испловио из матичне луке код Мурманска још средином децембра.

Аналитичари су се сложили да јачање те активности може бити делимично због тога што је све мање јасна вероватноћа да ће Трамп изградити топлији однос с Москвом.

"Они (Руси) покушавају да схвате на чему су", рекао је за Си-Ен-Ен Магнус Норденман, директор Трансатлантске иницијативе за безбедност у Атлантском савету у Вашингтону.

Јерг Форбриг, стручњак из Берлина за источноевропска питања у Немачком Маршаловом фонду, нагласио је да су поступци Русије "само најновији у дугом низу руских војних провокација према државама-чланицама НАТО-а".

"А њени најновији потези су свакако прилагођени посебно за Сједињене Америчке Државе у време транзиције ка новој администрацији", додао је Форбриг.

И Норденман и Форбриг су се сагласили да је Москва повлачила такве потезе и раније.

У вези са случајем ниског надлетања америчког војног брода на Црном мору, портпарол Министарства одбране Русије негирао је тај чин, иако је америчка војска објавила слике.

Али, према званичнику Пентагона, та руска акција је била "директан одговор" на недавне активности НАТО у региону Црног мора.

"Руске активности служе застрашивању западних политичара и јавности. Оне ставарају слику моћног противника који је у стању и вољан је да изазове сигурност Запада", оценио је Форбирг.

Форбирг сматра да ће се провокације вероватно наставити јер је "Русија изгубила наду да ће постићи боље односе Трампом од његовог претходника".

То је одраз Трампове тврдње да Русија заузима оштрији став, јер види да су ограничене могућности за приближавање са новом администрацијом САД.

Портпарол Кремља је поручио да његова влада никада није посматрала Трампа са превише оптимизма.

"У последњих неколико месеци, стално смо говорили да не носимо наочаре с ружичастим стаклима, нити гајимо илузије", рекао је портпарол Дмитриј Песков за руске медије у петак.

"Зато не постоји ништа што би нас разочарало", додао је Пексов.

Норденман је рекао да недавне руске акције само "маргинално" компликују напоре за побољшање односа, осим ако се те провокације не наставе.

Према његовим речима, одговор САД може бити у распону од игнорисања тих активности, преко званичног дипломатског протеста, до постављања више америчких војника у савезничким земљама ближе Русији, уз извођење више вежби.

На питање новинара како ће одговорити на недавне руске активности, Трамп је одговорио да то "није добро."

"Нећу вам рећи ништа о томе како ћу одговорити. Ја не говорим о војној реакцији. Када ме питате шта ћу да радим с бродом, на пример с руским бродом, нећу да вам кажем. Али надам се да нећу морати ништа да урадим", додао Је Трамп.

Потом је нагласио да би било "сјајно када би САД могле да се слажу с Русијом".

За сада, САД и НАТО су наставили да једнаком жестином шаљу додатне трупе и бродове на исток Европе као одговор на руско присаједињење Крима 2014. године и због улоге Москве у сукобима у источној Украјини.

Амбасадор Русије при НАТО-у, Александар Грушко, осудио је присуство Алијансе у том региону као "још један корак ка ескалацији тензије с Русијом".

"Москва је предузела кораке да ојача своје снаге на југу Русије и "додатно наоружава" своје јединице на Криму", додао Грушко.

Према речима Норденмана, за Москву "типично" да изводи такве активности у време великих скупова НАТО, као прошле среде када су се министари одбране састали у Бриселу, укључујући и новог секретара САД за одбрану, Џejмса Матиса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво