Почео најбруталнији део битке за Мосул, мета аеродром

Премијер Ирака Хајдер ел Абади објавио је да су ирачке снаге покренуле офанзиву против џихадиста који у Мосулу држе западну обалу реке Тигра.

АФП наводи да би ово могла да буде најбруталнија битка до сада у оквиру операције заузимања Мосула која траје већ четири месеца.

"Наше снаге започињу ослобађање грађана од терора Деаша", рекао је Ел Абади у кратком говору преношеном на телевизији, користећи арапски назив за Исламску државу.

Нагласио је да ирачке власти "објављују почетак нове фазе операције".

"Ми долазимо, Ниневех (ирачка покрајина чија је престоница Мосул), да ослободимо западну страну Мосула", рекао је ирачки премијер.

АФП наводи да се очекује да ирачка федерална полиција и снаге тамошњег министарства унутрашњих послова започну нову фазу офанзиве нападом на аеродром у Мосулу који се налази на јужном ободу града, западно од реке Тигар.

Ирачки генерал Абдуламир Џаралах објавио је да су снаге предвођене јединицама ирачке федералне полиције успеле поново да заузму два села јужно од Мосула, Атбах и Ел Лазагах, у оквиру напредовања ка мосулском аеродрому. 

Ирачка авијација је јуче бацила милионе летака у западни део Мосула са поруком становништву да предстоји непосредна копнена офанзива да се протера Исламска држава из њихових четврти, саопштило је ирачко министарство одбране.

Исламисти су тренутно под опсадом у западном Мосулу, као и око 650.000 цивила, након што су их ирачке снаге уз подршку америчких протерале из источног дела града у првој фази офанзиве која је завршена прошлог месеца, преноси Ројтерс.

Леци "садрже упутства за грађане да се припреме да дочекају уз добродошлицу ирачке снаге које долазе да ослободе њихове квартове и да упозоре припаднике Исламске државе да положе оружје и предају се", саопштило је министарство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво