Умрла Американка заслужна за историјске одлуке о дозволи абортуса у САД

У 70. години умрла је Норма Макорви која стоји иза додељивања уставног права на абортус у САД уведеног 1973, саопштио је њен биограф.

Норма Макорви се обратила америчком правосуђу под псеудонимом Џејн Роу, и на основу њене тужбе донета је историјска одлука америчког Врховног суда у случају Роу против Вејд од 22 јануара 1973, када је та највиша судска инстанца одлучила у њену корист, односно да у ограниченом оквиру жена има легално право да оконча своју трудноћу.

Макорви је умрла данас у медицинској установи у Тексасу, рекао је Џошуа Прегер, њујоршки новинар који припрема биографију о њој и који је написао дуг портрет о њој у часопису Венити Фер.

Случај Роу против Вејда из 1973. обележио је крај дуге судске процедуре отпочете три године раније у Тексасу.

Макорви, неудата мајка која је имала проблематично детињство, била је трећи пут трудна и желела је абортус. То, међутим, није било дозвољено у америчкој држави Тексас где је живела, а није имала средства да отпутује у неку другу америчку државу да то уради.

Она се тада, по саветима две правнице поборнице борбе за женска права, обратила суду као Џејн Роу супротстављајући се тужиоцу Даласа Хенрију Вејду. Њено дете се већ родило, али случај је још трајао и стигао до Врховног суда.

Иронично, Макорви, која је симбол стицања права на абортус у САД, касније се преобратила и постала жустра противница абортуса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи