Кели: Трамп припрема нову сажетију верзију забране путовања

Председник САД Доналд Трамп жели да отклони тешкоће због којих је први указ завршио у судовима и зато ради на сажетијој верзији свог указа којим се забрањује путовање из седам већински муслиманских земаља, рекао је амерички министар за државну безбедност Џон Кели.

У обраћању на панелу о борби против тероризма на Безбедносној конференцији у Минхену, Џон Кели је рекао да је првобитни Трампов указ био замишљен као "привремена пауза" да му дозволи да види где амерички "имиграциони систем и систем контроле има празнина, и које празнине постоје које могу бити искоришћене".

Наводи да је Трампова администрација била изненађена када су амерички судови блокирали спровођење првог извршног наређења и да сада председник разматра да "објави сажетију" верзију забране путовања.

Амерички министар за државну безбедност је рекао да ће са следећим указом моћи да се осигура да "нико није блокиран у систему кретања из иностранства до наших аеродрома".

Упитан да ли то значи да ће ново Трампово извршно наређење дозволити људима са зеленим картама и визама да дођу у САД, Кели је рекао да је "то добра претпоставка". Међутим, додао је да ће само људи са визама који су већ у транзиту моћи да уђу.

За друге, рекао је, "имаћемо кратак период прилагођавања да осигурамо да људи са друге стране не уђу на авионе".

Амерички министар за државну безбедност је рекао да САД са тим земљама нема "јака партнерства за борбу против тероризма" или пуно информација о појединцима који путују из тих земаља, да би могле да направе добру процену ризика пре него што њихови грађани дођу у САД.

Седам земаља погођених првим указом су биле Иран, Ирак, Либија, Сомалија, Судан, Сирија и Јемен.

Кели је опет поменуо "седам земаља" због чега се спекулише да ће те земље поново бити укључене у Трамповом новом указу.

После потписивања тог спорног указа којим је Трамп забранио улазак у земљу за држављане седам већински муслиманских земаља један број путника са уредним визама није могло да уђе у САД или су били задржани на аеродромима. Указ је такође створио конфузију међу авиокомпанијама и на аеродромима тако да је Удружење за међународни авиотранспорт (ИАТА) критиковало одлуку која је донета без координације и ранијег упозорења.

Америчко правосуђе блокирало је спровођење указа који многи његови критичари сматрају дискриминаторским и противуставним.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи