АП: Модел пословања Исламске државе на рубу колапса

Екстремистичка организација Исламска држава губи велику количину новца сваким делом тероторије коју изгуби, показале су нове анализе, којима је утврђено да је "модел пословања" те групе на путу ка неуспеху.

Анализа коју су објавили Центар за проучавање радикализације и политичког насиља (ИЦСР) и консултантска компанија "ЕY" показује да су финансијски ресурси самопрокламованог калифата знатно умањени од средине 2014, када је Исламска држава заузела територију у Ираку и Сирији, али и преузела банке, нафтна поља и складишта оружја.

У извештају је наведено да је приход Исламске државе опао са 1,9 милијарди долара у 2014. на око 870 милиона долара у 2016. години.

"Једна од грешака која је учињена у прошлости је то што смо о Исламској држави говорили искључиво као о терористичкој организацији. То јесте терористичка организација, али је и више од тога. (Та група) Држи територије", рекао је директор ИЦСР Питер Нојман.

Он је навео да то значи да Исламска држава има додатне трошкове, односно да треба да "поправи путеве, плати наставнике, руководи здравственим службама" и додао да терористичка организација Ал Каида "никада није плаћала те за ствари".

У извештају се истиче да мање новца не значи да је Исламска држава у мањој мери опасна.

Нојман је подсетио да напади у Паризу, Бриселу и Берлину, које је извела Исламска држава, нису били скупи.

Како је наведено, највећи број недавних напада у Европи и САД финансирали су људи који су их и спровели, при чему су лидери Исламске државе из Сирије и Ирака у малој мери допринели новцем.

Међу најзначајнијим изворима прихода Исламске државе су порези и таксе, нафта, отмице или друге врсте уцене, и пљачке.

Према подацима добијеним у петак од међународне коалиције која се бори против Исламске државе, та група изгубила је 62 одсто територије коју је контролисала у Ираку августа 2014, када је била на врхунцу, као и 30 одсто територије у Сирији.

Нојман је оценио да би пад града Мосул, на северу Ирака могао да представља "смртоносан ударац".

"Бренд Исламске државе ће претрпети штету, а привлачност и жеља да се изведну терористички напади у име Исламске државе ће бити угрожени јер више не пројектују снагу и утопију", рекао је Нојман.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи