Генерал НАТО: Русија стоји иза лажи о силовању у Литванији

Високи генерал НАТО-а Петр Павел рекао је да Русија стоји иза "лажних навода" да су немачки војници силовали девојчицу у Литванији, а да је сврха ширења те лажи била да се поткопа подршка новим источним снагама НАТО-а.

Павел је упозорио Европу да треба да очекује још таквих "лажних вести", пренео је Ројтерс.

Према речима чешког војног генерала, тврдња да су мушкарци који су говори немачки силовали 15-годишњу девојчицу прошле недеље у литванском граду у близини барака немачке војске "није заснована на истинским догађајима".

"Јасно је да су то лажне вести и верујем да би требало да очекујемо још тога", рекао је генерал Северноатлантске алијансе британској агенцији, позивајући се на разговоре са министрима одбране Немачке и Литваније.

Сматра да "Русија није задовољна распоређивањем трупа НАТО-а у близини својих граница, па вероватно користи легална средства, као што је пропаганда, у покушају да утиче на јавно мњење против тог распоређивања".

Мејл у коме се тврди да су немачки војници криви за силовање послат је председнику литванског парламента у уторак.

Русија, за сада, није одговорила на оптужбу НАТО-а да стоји иза мејла послатом литванском парламенту.

Генерал је, као доказ за оптужбе НАТО-а, навео обавештајне активности Алијансе које подразумевају праћење сумњивих активности и дезинформисања.

Павел, који се налази на челу војног комитета НАТО-а, изразио је и наду да ће у наредним недељама, после више од две године, први пут разговарати телефоном са руским војним руководством, преноси Ројтерс.

Тада ће, како је најавио, образложити зашто НАТО верује да његово највеће војно јачање од краја Хладног рата не представља претњу по Кремљ, наводи британска агенција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи