Пољска влада намерава да ограничи приступ контрацепцији

Пољска конзервативна влада саопштила је да намерава да ограничи приступ контрацептивним пилулама које се узимају "јутро после", у католичкој земљи која већ има један од најстрожих закона о абортусу у ЕУ.

Портпарол пољске владе Рафал Бошенек је за пољску телевизију ТВН24 рекао да се пилуле за контролу рађања могу узимати само на рецепт и да сматрају да ту не би требало да буде изузетка.

Влада на челу са Партијом права и правде (ПиС) усвојила је у уторак нацрт закона у том циљу, а нацрт тек треба да одобри парламент, преноси АФП.

Пилуле које се узимају ујутро након сексуалног односа у Пољској су биле доступне без рецепта од 2015, у складу са европским законом.

"Овај нацрт закона ограничава репродуктивна права жена", рекла је Катарина Лабец из Савеза за жене и планирање породице, који се залаже за слободан избор жена.

Изразила је бојазан да је реч о још једној рестриктивној мери и да ће их уследити још.

ПиС је прошле године покушала да ограничи ионако рестриктиван закон о абортусу, али је одустала од тога под притиском десетина хиљада жена које су протестовале широм земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво