Парламент ЕУ ратификовао трговински споразум ЦЕТА с Канадом

Европски парламент ратификовао је трговински споразум с Канадом, који треба да споји два тржишта и допринесе међународној сарадњи у време када бројне политичке снаге, попут америчког председника Доналда Трампа, настоје да зауставе глобализацију.

После данашње трочасовне расправе и година преговарања, за ратификацију споразума гласало је 408 посланика, док су 254 била против а 33 уздржана.

Овим чином завршава се процес потврђивања споразума у европским институцијама, а тек треба да се изјасне парламенти 28 чланица ЕУ.

Испред зграде Европског парламента у Стразбуру у уторак су се окупиле стотине демонстраната који сматрају да ће такав споразум, уместо да обезбеди раст и нова радна места, допринети снижавању еколошких, радних и потрошачких стандарда у ЕУ.

Комесарка ЕУ за трговину Сесилија Малмстром рекла је да споразум којим ће се ујединити тржишта од 500 милиона Европљана и 35 милиона Канађана неће смањити независност ЕУ у доношењу одлука.

Истакла је да споразум "неће изменити стандарде за безбедност хране или друга правила ЕУ, јер то могу да учине само европске институције".

Трговинска размена између ЕУ и Канаде већа је од 60 милијарди годишње и ЕУ очекује да ће ратификовани ЦЕТА споразум повећати размену за 20 одсто јер ће укинути готово све царине.

После седмогодишњих преговора лидери Европске уније и Канаде потписали су у октобру споразум о слободној трговини који укида царине за 98 одсто производа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се