Пекинг упозорава Вашигтон да не угрожава суверенитет Кине

Министарство спољних послова Кине упозорило је данас Вашингтон да не оспорава суверенитет те земље, чиме је одговорило на наводе да САД планирају нове војне патроле на спорном Јужном кинеском мору.

Портпарол кинеског Министарства Генг Шуанг рекао је да су тензије у Јужном кинеском мору стабилизоване захваљујући интензивној сарадњи Кине и земаља Југоисточне Азије, и позвао стране земље, укључујући САД, да то поштују, преноси Ројтерс.

"Позивамо САД да не предузимају никакве акције које угрожавају суверенитет и безбедност Кине", истакао је Генг на конференцији за новинаре.

Амерички лист Нејви тајмс објавио је, позивајући се на неименоване војне званичнике, да руководство америчке морнарице и Пацифичке команде разматрају могућност да уведу патроле у прометним водама Јужног кинеског мора, у складу са принципом слободне пловидбе, а патроле би спроводила јуришна група носача авиона "Карл Винсон", са базом у Сан Дијегу.

САД су последњи пут извеле операцију слободне пловидбе у тој области у октобру, када су у воде на које Кина полаже право послале разарач "Ју-Ес-Ес Декатур", подсећа британска агенција.

Кина полаже право на скоро цело Јужно кинеско море, које је богато рибом и лежиштима гаса и нафте, а уз то је и важна саобраћајница за трговачке бродове. Међутим, на делове тог мора полажу право и Брунеј, Малезија, Филипини, Тајван и Вијетнам.

САД су критиковале Пекинг због изградње вештачких острва и војних објеката у том мору, изразивши забринутост да би се они могли користити у сврхе ограничења слободе кретања.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи