Столтенберг: Већи трошкови европских НАТО савезника и Канаде

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, навео је да су европски савезници НАТО-а и Канада повећали трошкове у области одбране за 3,8 одсто прошле године, што је за око 10 милијарди долара више него у 2015. То се десило у тренутку када Алијанса настоји да, после више година, повећа трошкове чланица за одбрану.

Јенс Столтенберг је истакао да је то значајан корак напред али и да их чека дугачак пут, додавши да је амерички председник Доналд Трамп истакао потребу за већим трошковима на пољу одбране током два телефонска разговора са њим, преноси Ројтерс.

Генерални секретар НАТО-а је рекао и да Летонија, Литванија и Румунија иду ка циљу НАТО-а који подразумева трошкове од најмање два одсто економског приноса на одбрану.

Према његовим речима, и Немачка је повећала трошкове, док су у 2015. години само Британија, Пољска, Грчка и Естонија испуниле циљ од два одсто трошкова на одбрану у оквиру НАТО-а.

"Слика је и даље мешовита, неки савезници се и даље муче", рекао је Столтенберг одговарајући на питање о буџетским присилама у Италији.

Генерални секретар Северноатлантске алијансе, који ће се састати са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом касније ове недеље на Безбедносној конференцији у Минхену, изразио је очекивање да ће европски трошкови на пољу обране бити једна од главних тема самита НАТО-а у мају у Бриселу, на којем ће учествовати и Трамп.

Амерички председник је оштро критиковао европске расходе у области одбране, рекавши овог месеца да чланице НАТО-а морају да пруже "своје пуне и адекватне финансијске доприносе", подсећа британска агенција.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво