Хјуман рајтс воч: Сиријске снаге користиле хемијско оружје у Алепу

Снаге сиријске владе користиле су хемијско оружје у деловима Алепа под контролом опозиције током борби за освајање тог града крајем прошле године, саопштила је организација "Хјуман рајтс воч".

У извештају ХРВ-а се наводи да су хеликоптери сиријске владе бацали хлорин бомбе "на стамбене четврти у Алепу најмање осам пута у периоду између 17. новембра и 13. децембра 2016. године".

Организација за забрану хемијског оружја није имала коментар тим поводом, наводи Ројтерс.

"У нападима је убијено најмање девет цивила, укључујући четворо деце, а повређено је око 200 људи", наводи се у извештају.

Оле Солванг, заменик директора ХРВ тврди да су се хемијски напади одвијали у корак са линијом фронта и да то показује да су били саставни део офанзиве.

"То је снажан показатељ да су ови напади хлорином координисани са укупном војном стратегијом. И постоји снажна индиција да су високи војни званичници, команданти војне офанзиве у Алепу, знали за употребу хлорина", рекао је он.

ХРВ саопштава да извештај, базиран на разговорима са очевицима, видео-анализама, фотографијама и постовима на друштвеним мрежама, није пронашао доказ за умешаност Русије у хемијске нападе, али примећује да је Москва имала кључну улогу у помагању сиријској влади да заузме Алепо.

Сирија и њен савезник Русија више пута негирале коришћење хемијског оружја у конфликту оптужујући за то опозиционе екстремисте, подсећа британска агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво