Нови талас грађанског отпора у Грузији

Присталица грузијске опозиције окупили су се на демонстрацијама у Тбилисију против председника Михаила Сакашвилија. Протести се одржавају на годишњицу демонстрација које је полиција угушила

Око 10.000 присталица грузијске опозиције окупило се на демонстрацијама у Тбилисију против председника Михаила Сакашвилија како би извршило додатни притисак на његову владу после претрпљеног војног пораза од руских снага.

Протести се одржавају на годишњицу опозиционих демонстрација које је полиција угушила уз помоћ гумених метака, сузавца и водених топова, подсетио је Ројтерс.

"Започињемо нови талас грађанског отпора и нећемо одустати док не буду сазвани нови избори", рекао је окупљенима испред зграде парламента лидер опозиционе Конзервативне партије, Каха Кукава.

Број демонстраната је много мањи него у новембру прошле године , када су десетине хиљада људи данима протестовале док влада није послала полицију да их растера и затворила главну опозициону телевизијску станицу.

Сакашвили, који ужива подршку Запада, дошао је на власт после "ружичасте револуције" 2003. године. Грађанима је обећао јачање демократије, али, према оценама критичара, није успео да испуни њихова очекивања.

Западне земље, међу којима САД, и даље траже од Грузије већу слободу медија, правосуђа и политичких противника.

Незадовољство у Грузији повећало се после петодневног рата с Русијом у августу, када је Москва послала војску и тенкове да спрече покушај грузијских снага да поново преузму контролу над проруским регионом Јужном Осетијом, који је почетком 1990-их одбацио контролу Тбилисија.

Десетине хиљада Грузина напустило је домове због сукоба.

Сакашвили и даље ужива популарност, али аналитичари сматрају да би опозиција могла да ојача због социјалног незадовољства изазваног економским последицама изгубљеног рата и глобалном финансијском кризом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи