Производи из ЕУ на мети Трампа – "рокфору" и "веспи" прети прогон из САД

Препознатљиви производи из Европе као што су сир "рокфор" и "веспа" скутери ускоро ће се наћи на мети Доналда Трампа, пише портал "Политико".

Следеће среде представници америчких трговинских компанија организоваће јавно слушање о могућности увођења увозне царине од сто одсто на 90 европских производа, нарочито циљајући пољопривредне производе из Француске, Немачке и Италије.

Како истиче Политико, такве мере свој узрок имају у двадесетогодишњем одбијању ЕУ да дозволи увоз америчке говедине третиране хормонима.

Моћни амерички фармери притискају Трампову администрацију да разреже драконске мере према Бриселу. Европска унија има суфицит од 136 милијарди долара у робној размени са САД, што је чини нарочито осетљивом на трговинске санкције, оцењује амерички портал.

Иако је већина од 90 производа који би се могли наћи на "црној листи" месо и прерађевине од меса, Вашингтон је свој нож наоштрио и на мотоцикле, чоколаду, сенф, паприку, кестен и што је најчудније, машинице за шишање.

Европска комисија је саопштила да "пажљиво прати процес у САД за увођење трговинских санкција".

Канцеларија америчког трговинског представника није могла да да коментар, будући да постављење кандидата на ту функцију, Роберта Лајтхицера, Сенат још није потврдио, наводи Политико.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво