У Танзанији прогон албино људи

Због сујеверја да делови њиховог тела имају чаробну моћ, албини у Танзанији бивају масовно убијани. Њихову косу, кожу и кости стављају у напитке, за које локални врачеви тврде да доносе срећу и богатство.

Албини, људи чија је кожа изразито бела због акутног недостатка пигмента, бивају немилосрдно убијани, а њихова коса, кожа и кости завршавају у разним "чаробним" напицима, за које локални врачеви тврде да доносе срећу и богатство.

У Танзанији је, за 10 последњих месеци, убијено 30 албина које зову и "Зеру Зеру" (духови), због чега је влада ставила те људе под посебну заштиту, а деци дала полицијску пратњу до школе.

"Ужасно се плашимо смрти. Ако сте албино и ако касно увече кренете с посла кући, није нимало сигурно да ћете стићи тамо куда сте кренули, а увече кад заспите, не можете бити сигурни да ћете се пробудити здрав и читав", изјавила је генерални секретар танзанијске Организације албина, Зихада Мсембо.

Према речима званичних представника владе, већина убистава се догодила у западном делу Танзаније.

До сада је ухапшено 53 осумњичених.

Убице продају делове тела својих жртава, руке, ноге, косу, кожу и гениталије - онима који су уверени да ће им ти комади тела донети срећу и богатство.

Напитке направљене од жртвованих албина углавном користе рудари или рибари. Напици, наводно, служе како би пронашли квалитетнију руду или уловили више рибе.

Најстрашније убиство догодило се у северозападном региону код језера Викторија. Ексхумацијом једног тела откривено је да су му одсечени сви удови. Друга пронађена тела нису имала језик, гениталије или груди.

"Албини су и раније убијани јер су оптуживани за враџбине, али ово је сасвим нова појава. Сада су ти људи на мети самих врачева", изјавио је лондонском "Индипенденту" Симеон Месаки, социолог Универзитета у Дар ес Саламу.

Реаговања председника Тасманије Џакаја Киквете

Проблем је достигао огромне размере, па је у октобру председник републике Џакаја Киквете морао да се тим поводом обрати нацији преко радија и телевизије, најављујући хапшење врачева оптужених за убиство албина.

Киквете је истовремено најавио да ће, из безбедносних разлога, бити сачињен списак свих албина у земљи.

"Ова убиства су срамотна и узнемиравајућа за наше друштво", рекао је председник Киквете и додао да је све то "глупо празноверје".

Чланови танзанијског огранка кампање за "Помоћ и развој" тврде да је број жртава близу 50 и објашњавају да многа убиства нису пријављена зато што понекад у њима учествују и сами чланови породица који, одмах по рођењу, продају своју децу.

Танзанијско Удружење албина, које је раније оптуживало владу да ништа не предузима, поздравило је говор председника Кикветеа, али и нагласило да за речима морају уследити дела.

"Кључ у решавању проблема јесте да порука шефа држва стигне до локалних власти које могу да нешто промене", рекао је председник Организације албина Семјуел Млуг.

Албини прогоњени и у суседним земљама

Албини немају мира ни у суседном Бурундију, где је недавно убијено троје људи.

Функционери те земље су саопштили да су убиства извршена за рачун налогодаваца из Танзаније.

Власти у Буџумбурију истичу да је из Танзаније у Бурунди пребегло 24 албина, бежећи од потенцијалних убица.

Јавни тужилац Бурундија Никодеме Гахимбаре изјавио је да је влада ухапсила два лица осумњичена за убиство албина. Они су признали да су добили милион бурундинских франака од Танзанијаца, који су тражили њихове делове тела.

Од 39 милиона становника у Танзанији, око 200.000 су албини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво