Фармајо нови председник Сомалије

Бивши премијер Сомалије Мухамед Абдулах Фармајо, који има и америчко држављанство, проглашен је за новог председника, после чега је положио заклетву.

Досадашњи председник Сомалије Хасан Шеик Махамуд признао је пораз после два круга гласања у парламенту.

"Историја је написана, кренули смо путем демократије и сада желим да честитам Мухамеду Абдулаху Фармају", рекао је Хасан Шеик Махамуд.

Више хиљада грађана Сомалије изашто је на улице узвикујући име новог председника, а један од полицајаца који је присуствовао прослави проглашења новог председника рекао је да ће "Сомалија ускоро бити бити друга Сомалија".

Председнички избори у Сомалији одржани су уз појачане мере безбедности због претњи од екстремистичке групе Ел Шабаб, а обезбеђење је затворило међународни аеродром у главном граду Могадишу и рашчистило највеће улице.

Мухамед је у другом кругу избора добио 184 гласа, а досадашњи председник 97.

"Ова победа представља интерес народа Сомалије. Ова победа припада народу Сомалије и ово је почетак доба јединства, демократије Сомалије и почетка борбе против корупције", рекао је Фармајо.

Мухамед Абдулах Фармајо је био премијер Сомалије осам месеци пре него што је напустио ту функцију 2011. У САД је живео од 1985, где је најпре отишао као министар спољних послова Сомалије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се