Вашингтон пост: Џихадисте са Косова "заболела глава" од рата у Ираку

Страни плаћеници у редовима џихадиста, након битке за Мосул, због безизлазне ситуације и све већих губитака потпуно су клонули духом, а морал им је на веома ниском нивоу, пише "Вашингтон пост".

Амерички лист је пренео наводе из документа са 14 "проблематичних" бораца из батаљона "Тарик Бин Зајед", који чине углавном страни борци. Тај батаљон су прошлог месеца пронашли ирачки војници у једној четврти Мосула.

Лист преноси низ примера који показују да међу страним борцима ИД влада својеврсна тиха побуна, мотивисана страхом од бојишта.

За двојицу бораца са Косова, на пример, стоји да су одбили да оду на ратиште, замоливши да буду пребачени у Сирију, а као изговор су навели главобољу.

Један белгијски џихадиста је имао потврду доктора да због "бола у леђима не може да ратује", док је један борац из Француске тврдио да жели да напустити Ирак како би у својој земљи извршио терористички напад.

Више њих је, како се наводи, тражило да буду пребачени у Сирију, док су неки просто одбијали да се боре.

"Не жели да се бори, жели да се вратити у Француску. Тврди да ће извршити мученичку операцију у Француској. Тврди да је болестан, али нема потврду доктора", стоји у извештају о једном 24-годишњем Французу пореклом из Алжира.

Он је један од петорице бораца у поменутом батаљону који су у Ирак стигли из Француске.

Пронаћени документ, наводи лист, садржи детаљне податке са именима бораца, називима држава из којих долазе, земљама порекла, затим датумом рођења, па све до података о крвној групи.

У документу се такође наводи и какве су њихове вештине у руковању оружјем, те број жена, деце или "робиња" које имају.

Уз све те податке су приложене и њихове фотографије.

Подсећа се на то да је Исламска држава на свом врхунцу сваког месеца примала хиљаде бораца у своје редове на територији Ирака. Ти борци су често словили као најбољи.

Али, како констатује Вашингтон пост, то се у међувремену променило. Од 4.000 страних бораца с подручја ЕУ, трећина се вратила својим кућама, за 14 одсто њих потврђено је да су мртви, док је тренутно боравиште многих од њих и даље непознато.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара