Сиријски побуњеници и турске снаге надомак Ел Баба, убијено 58 џихадиста

Уз помоћ турске војске, сиријски побуњеници заузели су стратешке позиције на брдима око Ел Баба, који је под контролом Исламске државе.

У саопштењу турске војске наводи се да је у ваздушним нападима и сукобима убијено 58 екстремиста. Погинула су два турска војника, а 15 је рањено, преноси Ројтерс.

Министар спољних послова Турске Мелвуш Чавушоглу рекао је да су операције омогућиле значајан напредак, а да је следећа мета сиријски град Рака, која је де факто престоница Исламске државе.

"Операција у Ел Бабу мора бити завршена у наредном периоду...претходних дана, наше специјалне јединице и сиријски побуњеници направили су озбиљан напредак", рекао је Чавушоглу на прес конференцији у Анкари.

Битка за Ел Баб створила је шансу за сукоб турске и сиријске војске, која је сада на неколико километара од јужне периферије града.

Званичник сиријских побуњеника саопштио је да су турске снаге заузеле западну периферију града Ел Баба и налазе се 30 километара од турске границе.

"Синоћњим нападом, одбрана Исламске државе је сломљена и напредак се наставља", навео је тај званичник, јављајући се из турског града Газиантепа.

Додао је да је турска послала појачање пре недељу дана.

Ел-Баб је битна мета турске офанзиве, која је покренута у августу у циљу спречавања Исламске државе да се приближи граници, као и заустављања курдске милиције коју подржава САД.

Владине снаге Сирије и савезничка милиција су такође брзо напредовале према Ел Бабу у претходних неколико недеља.

Снимак који је стигао од побуњеничког званичника приказује три сиријска побуњеника како разговарају у Ел Бабу, захваљују богу што су доспели ту где јесу, док се у позадини чују експлозије.

Аутентичност снимка није потврђена.

Иако се у извештајима од децембра помиње да су у турским нападима убијене десетине цивила, турски званичници поручују да покушавају све да се избегну цивилне жртве.

Извори из турског председништва наводе да су се председници САД и Турске, Доналд Трамп и Реџеп Тајип Ердоган у телефонском разговору договорили да заједно делују против Исламске државе у градовима Ел Баб и Рака.

Бела кућа саопштава да је Трамп говорио о заједничким напорима двеју држава у борби против тероризма и похвалио турски допринос.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво