"Ухапшени држављани Србије и Македоније, планирали напад у Немачкој"

Турска полиција ухапсила је исламске терористе Аднана Шутковића и Зулхајрата Сеадинија, који су у ту земљу допутовали из Сирије. Сумња се да су намеравали да се врате у Немачку, где су раније живели, и почине терористички напад, пишу франкфуртске "Вести".

Према још непотврђеним информацијама, Шутковић је из Србије и живео је у Хамбургу, а Сеадини је рођен у Македонији, одакле се одселио у Бремен.

Према истим изворима, обојица се већ дуго налазе на потерницама Интерпола, а један од њих се може видети на пропагандном снимку Исламске државе у којем је приказано убиство непознате особе.

Турске безбедносне службе сматрају да су се Шутковић и Саедини упутили ка Европи, вероватно у Немачку, како би тамо починили терористички напад.

Уз ту информацију, немачки дневник Билд наводи да остаје да се види да ли ће они из Немачке бити депортовани у земље порекла.

Наиме, иако су обојица одрасла у Немачкој, још имају држављанство земаља одакле су им родитељи.

Шутковић и Сеадини имали су проблема са законом још пре него што су постали радикални исламисти. Заједно су отели старији брачни пар из Бремена и тражили откуп, али су ухапшени и доспели су у затвор.

Ту су упознали познатог исламисту Марка Сепака, који је на њих извршио тако јак утицај да су у априлу 2015. године као добровољци отишли у Сирију да се боре за Исламску државу.

У августу 2015. године појавио се први видео-снимак Исламске државе с убиством "неверника". Снимак је на немачком језику, а приказује Бременца Харија Сарфа и Аднана Шутковића.

Видео-снимак је насловљен са "Туризам наше браће", а приказује стрељање двојице заробљеника у руинама античког града Палмире, у Сирији.

Непосредни егзекутори заробљеника били су аустријски терориста Мухамед Махмуд и Јамин Абу Занд, из Бона. Хари Сарфо на снимку држи заставу Исламске државе, а испод заставе позира Аднан Шутковић.

Када је видео-снимак доспео на интернет, Сарфо се већ вратио у Немачку, где је ухапшен. На суђењу је тврдио да се каје, а дао је и бројне интервјуе у којима је навео да га је тајна служба Исламске државе, Амнијат, врбовала да у Немачкој изведе терористичке нападе. Осуђен је на три године затвора.

За Билд је тада један од исламиста тврдио да је изузетно неуобичајено да се за такве злочине бира неко ко је тек дошао у Сирију. Амнијат добровољце прво темељно проверава, а они морају самостално да смисле и представе план акције пре него што им се дозволи да је изведу, описао је тај исламиста технологију злочина.

Шутковић је приказан на још једном видео-снимку који је Вашингтон пост добио из Сирије. Реч је о материјалу који Исламска држава није званично користила као пропагандни материјал, а на снимку Аустријанац Махмуд полаже заклетву на верност калифу Исламске државе Абу Бакр ел Багдадију. Међу онима који су се јавно заклели на верност су поново Шутковић и Сарфо.

На крају снимка се види убиство неколико заробљеника, насред улице пуне људи. При томе, једну од жртава на погубљење довео је управо Сарфо, што га чини саучесником у ратном злочину.

На снимку џихадисти потом ваде оружје и убијају везане људе, али је Сарфа тада телом био заклонио други терориста, па се не види тренутак када је пуцао. На том снимку није примећено да је Шутковић директно учествовао у убиствима.

Како би се сакрили од полиције, терористи су се подвргли операцији трансплантације косе, али су и поред тога откривени и ухапшени. Шутковић је после хапшења тврдио да се зове Александар Митић, а да је пресадио косу како би "лепше изгледао".

Он се правдао да је у Турску дошао јер је трансплантација косе јефтинија него у Хамбургу.

Турски истражитељи, међутим, крајем јануара утврдили су идентитет двојице исламиста, спречивши тако вероватно још један терористички напад у Немачкој, наводе франкфуртске Вести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи