Америчка база на Окинави добија другу локацију

Јапанска влада започела је радове на премештању америчке војне базе на Окинави у слабије насељени део острва, иако многи становници тог острва инсистирају на томе да база буде у потпуности уклоњена.

Радови почињу свега пар дана након што је Јапан посетио амерички министар одбране Џејмс Матис, када је, на састанку са јапанским званичницима потврђено да је план за премештање базе једина опција.

Премештање америчке ваздухопловне базе Футенма у залив Хеноко је питање чија реализација већ годинама стопирана због сталних протеста локалног становништва, преноси АП.

Америчка агенција наводи да се и данас испред градилишта окупило око 100 људи.

Окинава је након завршетка Другог светског рата постала дом за неколико великих америчких војних база које заузимају готово петину територије острва и могу да приме око 50.000 Американаца, укључујући 30.000 чланова особља.

Многи становници острва жале се на криминал, буку и ризик од несрећа због база.

Према неким раније објављеним подацима, од 1972. године амерички војници на Окинави извршили су више од 5.000 кривичних дела, укључујући силовања.

На Окинави се налази око 62 процента свих америчких снага у Јапану.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи