Разарач "Ју-ес-ес Кол" други пут у Јемену

Како би заштитио међународне поморске путеве од Хути милиција које су у савезу са Ираном, разарач ратне морнарице САД патролира уз обалу Јемена, рекао је војни званичник САД, који је желео да остане анониман.

Према његовим речима, разарач "Ју-ес-ес Кол" стигао је у петак у близину мореуза Баб ел Мандаб крај југозападног Јемена како би извео "операцију присуства" која укључује задатке пратње, у циљу заштите бродова који пролазе кроз мореуз.

Војни званичник САД је рекао да "Ју-ес-ес Кол" обезбеђује противваздушну и одбрану против циљева на мору, што омогућава броду да лакше досегне потенцијалне непријатељске нападаче, као и да тај брод није отварао ватру на Јемен откако је стигао.

Војска САД је имала план премештања крстарице или разарача у мореуз Баб ел Мандаб, али је сатница убрзана након самоубилачког напада Хутија на фрегату Саудијске Арабије у Црвеном мору у понедељак, када су убијена два члана посаде.

Два брода амфибије - "Ју-ес-ес Комсток" и "Ју-ес-ес Макин ajланд" стационирана су у близини, у заливу Аден, наводи Глас Америке.

број коментара 0 пошаљи коментар