ЕУ жели да пресече Средоземну мигрантску руту

На самиту Европске уније у Валети лидери земаља чланица ЕУ сагласили су се у оцени да ће план који су усвојили на самиту у Валети пресећи Средоземну руту, којом је током протекле три године око пола милиона афричких илегалних миграната покушало да стигне од Либије до Европе, често плаћајући својим животом.

Тактика укључује појачане контроле Либијске обалске страже и престретање кријумчарских бродова, организацију безбедних избегличких кампова у Либији и добровољну репатријацију за оне избеглице које пристану да се врате у своје земље порекла, пише Дојче веле.

За реализацију овог плана ЕУ ће обезбедити додатних 200 милиона евра.

Хуманитарне организације упозоравају да ће оваква политика заробити азиланте у камповима у Либији, где владају "паклени" услови.

Посматрачи на терену кажу да су кампови пренатрпани, без основних услова, а додатну бригу задаје безбедносна ситуација у земљи која је и даље захваћена ратом.

Европска шефица диплиматије Федерика Могерини рекла је да је главни циљ плана да "смањи губитак живота на мору и у пустињи" јужне Либије.

Учеснике самита додатно је охрабрио јуче постигнути договор Италије и Либије, којим је предвиђена додатна обука либијске обалске страже и медицинска помоћ у камповима, као и финансијска подршка Либији.

Прошле године 180.000 људи покушало је да стигне до Европе из северне Африке, а шверцери их шаљу у све лошијим бродовима како би повећали зараду.

Махом економски мигранти, који у највећем броју случајева ни не испуњавају услове за азил у Европи, често и животом плате то путовање.

У последње три године у Средоземном мору је умрло око 4.500 људи.

Током претходна три месеца број смртних случајева је био око 15 дневно, саопштио је УНХЦР.

На самиту је упућена и снажна подршка Италији која је координирала акције спасавања стотине хиљада миграната у последњих неколико година.

Лидери ЕУ забринути због Трампа

Лидери земаља чланица ЕУ изразили су забринутост да ће реторика америчког председника Доналда Трампа бити преточена у политику која ће додатно нашкодити уздрманом европском блоку.

Истакли су да постоји суштински јаз између европских позиција и Трампове уредбе о забрани миграције.

Немачка и Француска сагласиле су се да постоји само једно решење за суочавање са непредивидим партнером, наводи агенција АП.

Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је ЕУ да "Трампу покаже да је јединствена".

"Већ сам указала на то да је судбина ЕУ у њеним рукама и верујем да што јасније будемо рекли како видимо своју улогу у свету, то ћемо изградити боље трансатлантске односе", рекла је Меркелова по доласку на самит у Валети.

Председник Француске Франсоа Оланд изјавио је да је притисак Трампа на ЕУ "неприхватљив" и позвао земље Уније да "мисле на своју будућност".

"Неприхватљиво је да председник САД својим изјавама врши притисак на ЕУ и одређује шта она мора, а шта не сме бити", рекао је Оланд.

Упозорио је чланице Уније из централног дела Европе да "не падну у искушење" билатералних односа са САД и да уместо тога "мисле на своју будућност унутар ЕУ".

"Нема будућности са Трампом ако је све чланице ЕУ не буду заједнички одредиле. Многе земље треба да схвате да је њихова будућност у Унији, а не да замишљају не знам какве билатералне односе са САД, иако је нормално да сви ми разговарамо са Трампом", нагласио је Оланд.

Додао је да "нико не зна шта председник САД заправо жели, нарочито када је у питању НАТО".

Аустријски канцелар Кристијан Керн рекао је да се о Трампу мора судити због његових дела, а не реторике у предизборној кампањи, додајући да до сада довољно његових дела забрињава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво