Шеф Обаминог кабинета, члан Српског кокуса

Конгресмен из Илиноиса Рам Емануел будући шеф кабинета новог америчког председника Барака Обаме. Члан је Српског кокуса у америчком Конгресу од његовог оснивања.

Непуна 24 сата после победе, у јеку припрема за улазак у Белу кућу 20. јануара, Барак Обама је саопштио имена чланова прелазног тима, а Рам Емануел, члан Српског кокуса у америчком Конгресу прихватио је да буде шеф кабинета у Белој кући.  

Конгресмен из Чикага Рам Емануел рангиран је као четврти човек по важности у својој странци и сматра се архитектом успеха демократа у предизборној кампањи за Конгрес.

Емануел стари пријатељ Обаме, некада је био банкар, прорачунати је стратег који има искуство и у законодавној и у извршној власти, преносе медији.

Због упорности, чврстине и оданости партији међу колегама је познат и као "Рамбо" или "страначки питбул".

Од 1993. до 1998. године био је саветник председника САД Била Клинтона. У Конгрес је први пут изабран 2003. године, а од јануара 2007. године је председавајући Демократског кокуса у Конгресу САД.

Ране припреме за избор највиших функционера

Обама има 75 дана да састави тим, изабере министре, саветнике и разне званичнике. Реч је о хиљадама положаја не само у Белој кући, него у свим вашингтонским институцијама.

Наводно, сондажни разговори воде се већ месецима, биографије се разврставају и проверавају. Сазнаје се и да је припремљен први нацрт Обаминог приступног говора.

Обама је већ окупио транзитни тим и његови сарадници "убрзано раде на попуњавању економских тимова, као и тимова за унутрашња питања", рекао је извор из редова Демократске странке.

Бивши владини чиновници и политиколози сматрају да су овако ране припреме Обаме и мудре и неопходне, јер га поред великих економских проблема на унутрашњој сцени, чекају и два рата- у Авганистану и Ираку.

Сам Обама је рекао да има "неке прилично добре идеје" за људе које ће поставити на највише државне положаје, као и да ће "апсолутно" укључити републиканце у свој кабинет.

Најодговорнији задатак, избор министра финансија

Постоје већ неке спекулације ко би могао да дође на чело Министарства финансија, најважнијег места у Вашингтону.

Помињу се бивши секретар Лоренс Самерс, бивши председавајући Секретаријата за федералне резерве Пол Волкер и председник Њујоршке банке федералних резерви Тимоти Гајтнер.

Ко год, међутим, дође на то место, суочиће се са управљањем и распоређивањем пакета од 700 милијарди долара помоћи америчкој посрнулој привреди, као и са неопходним реформама, које ће спречити понављање сличне финансијске кризе која тренутно потреса САД и остатак света.

Као могући кандидати за место државног секретара помињу се демократски сенатор из Масачусетса Џон Кери, бивши дипломата Ричард Холбрук, одлазећи републикански сенатор Чак Хејгел и бивши демократски сенатор из Џорџије, Сем Нан.

Бивши саветници некадашњег председника Била Клинтона, Џејмс Стајнберг и Сузан Рајс, највероватнији су кандидати за место саветника за националну безбедност.

Спекулише се да ће на месту секретара за одбрану Обама вероватно задржати Роберта Гејтса.

Кандидати за министра правде су биви заменик министра Ерик Холдер и професор права на Харварду Кас Санстајн.

Амбасадор у УН могла би да буде Каролина Кенеди, ћерка убијеног председника Џона, која је током предизборне кампање упоредила Обаму са својим оцем.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво