Матис: Пјонгјанг да се не игра нуклеарним оружјем

Амерички министар одбране Џејмс Матис упозорио је у Сеулу Северну Кореју да ће, у случају да Пјонгјанг искористи нуклеарно оружје, уследити "ефикасан и свеобухватан одговор".

"Напад било које врсте на САД, или наше савезнике, биће осујећен, а на коришћење нуклеарног оружја уследиће одговор који ће бити ефикасан и свеобухватан", рекао је Џејмс Матис у јужнокорејском Министарству одбране.

Амерички министар одбране је ово изјавио у време растуће забринутости да се Северна Кореја можда припрема да тестира нову балистичку ракету, што би могао да буде велики изазов за нову администрацију америчког председника Доналда Трампа, наводи Ројтерс.

"Северна Кореја и даље испаљује ракете, развија свој нуклеарни оружани програм, испољава претећу реторику и понашање", истакао је Матис на конференцији за новинаре са јужнокорејским колегом Ханом Мином Куом.

Матис је навео да САД подржавају Јужну Кореју да се одржи стабилност на полуострву и региону, преноси АП.

Министри две земље су се договорили да у Јужној Кореји ове године буде размештен амерички систем ракетне одбране да би се одбила претња Северне Кореје, саопштило је Министарство одбране у Сеулу.

И уочи посете Сеулу Матис је критиковао Северну Кореју због "провокативних акција" које захтевају, како је казао, нове консултације са Јапаном и Јужном Корејом.

После Сеула, Матис ће посетити и Јапан.

Пентагон је најавио да је посета Матиса Јапану и Јужној Кореји прилика да се саслушају примедбе и страховања две земље које спадају у америчке најближе војне савезнике.

Стручњаци оцењују да је циљ посете да се савезници разувере неколико месеци пре него што администрација појасни своју стратегију за Пацифик, преноси Глас Америке.

У току предизборне кампање, амерички председник Доналд Трамп позивао је земље међу којима су Јапан и Кореја да "плате свој део" ако желе да Америка чува њихову безбедност, па је чак и наговестио у једном интервјуу да би Јапан требало да набави сопствено нуклеарно оружје за одвраћање севернокорејске нуклеарне претње.

Матисова посета региону Источне Азије уследила је после коментара Беле куће у којима је наговештен већи ангажман у Јужном кинеском мору, док Кина наставља да прави вештачка острва и спори се са суседима око острвских ланаца као што је Спретли.

"Ако су та острва заправо у међународним водама, а не део Кине онда ћемо се трудити да бранимо међународне територије од преузимања од стране једне земље", рекао је портпарол Беле куће Шон Спајсер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи