Бан Кимун изненада "капитулирао"

Бивши генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун изненада објавио да одустаје од кандидатуре за председника Јужне Кореје.

Није прошао ни пун месец од повратка Бан Кимуна, претходног генералног секретара УН, у домовину, а овај донедавно у народу омиљен и поштован политичар који је био виђен за најозбиљнијег кандидата из редова конзервативних снага и фаворита за тријумф на следећим председничким изборима у Јужној Кореји, објавио је повлачење из битке за кормило државе.

На изненада сазваној конференцији за штампу у Сеулу у среду Бан Кимун је изјавио да одустаје од амбиција да донесе промене у политички живот своје земље и уједини је, у тренуцима када је потреса велика политичка нестабилност због скандала о злоупотреби положаја и изнуђивању новца од великих домаћих компанија који је председницу Парк Гунхје привремено удаљио са функције, уз могућност да у потпуности буде опозвана, у зависности од резултата процеса пред Врховним судом Јужне Кореје.

Бан се вратио у земљу 12. јануара након што му је истекао десетогодишњи мандат на челу Уједињених нација и са обзиром на славу и поштовање које је уживао у народу као репрезент своје земље на највишој функцији у најважнијем међународном телу на планети, очекивало се да окупи своје присталице и изађе у јавност са конкретном политиком по питањима као што су односи са Северном Корејом, новом америчком администрацијом и ревитализација посустале економије.

Међутим, седамдесетдвогодишњи дипломата, који је у прошлости служио и као министар иностраних послова Јужне Кореје, изненада се нашао у новинским ступцима због корупционашког скандала који су изазвали чланови његове породице.

Наиме, Банов млађи брат Кисунг и његов син ухапшени су и оптужени пред судом у Њујорку прошлог месеца да су 2014. године покушали да подмите високог званичника катарске владе са 500.000 долара како би он утицао да државни инвестициони фонд те земље откупи скупи комплекс небодера који је у вијетнамској престоници Ханоју подигла јужнокорејска компанија "Кенгнам", чији је консултант био Бан Кисунг.

Изградња комплекса у Ханоју, који се састоји од два модерна стамбена солитера и небодера "Кегнам лендмарк тауер", највише зграде у Вијетнаму, која садржи пословне канцеларије и луксузни хотел са 359 соба, коштала је чак милијарду долара - трошак који је претио да компанију "Кенгнам" гурне у понор банкротства, са обзиром да је половину од те суме позајмила од поверилаца.

Повратак без црвеног тепиха

По повратку у домовину, Бан Кимун је кренуо у обилазак земље учествујући у јавним манифестацијама, држећи говоре и састајући се са локалним политичарима, радећи на томе да оствари блиски контакт са народом и координише деловање са партијама такозваног "десног центра", међу којима је и владајућа странка Сенури, која трпи тешке критике и губи популарност због скандала везаног за злоупотребу положаја од стране њене истакнуте чланице, председнице Парк.

Међутим, корупционашка афера због које су његов брат и братанац морали да изађу пред суд у Њујорку, оштетила је имиџ Бан Кимуна као поштеног политичара, а његови политички противници су по њему осули баражну ватру критикујући га и за недоследност по питању тога како треба поступати у односу на проблем корејских жена које су биле масовно злостављане у борделима јапанске армије током Другог светског рата, а који је последњих месеца поново у жижи интересовања корејске јавности.

Критичари су Бан Кимуна описивали и као слабог политичара, једну врсту украсног дипломате који се десет година само бавио протоколима и који неће имати снагу да се носи са теретом и отпором који подразумева спровођење структурних економских реформи, и указивали на то да он нема тим политичких сарадника у земљи који би радили на спровођењу његовог програма.

Такође, сурови корејски медији брутално су сецирали пропусте у његовог понашању, оптужујући га, рецимо, да није знао како да купи карту за воз када се вратио у земљу, јер је навикао да се с аеродрома вози лимузинама, и изражавајући згражавање његовом неувиђавношћу јер је при посети једном старачком дому, где је пред камерама нахранио једну од онемоћалих штићеница, то учинио док је она лежала у кревету што може изазвати гушење, при чему је он сам носио портиклицу да би се заштитио од евентуалних мрља, док болесна старица није.

Најновија истраживања јавног мњења у Јужној Кореји показала су да, због свега тога, његова популарност осетно опада и да почиње да заостаје за највећим противкандидатом, опозиционим лидером Мун Џе Ином, искусним политичарем који је служио као шеф кабинета бившег прдеседника Ро Му Хјеа и сам учествовао на прошлим председничким изборима као кандидат за ту функцију.

Опраштајући се од кандидатуре за шефа државе и пре него што је изборна кампања званично почела, Бан Кимун је горко изјавио да је по повратку у земљу био извргнут клеветама и лажним вестима и да је разочаран застарелим и себичним понашањем појединих политичара у земљи.

Бан је и напоменуо да је о кандидатури размишљао из најчистијих, патриотских разлога, а не због личне амбиције.

Политички коментатори у Источној Азији изражавају изненађење због брзог повлачења Бан Кимуна из борбе за наследника дискредитоване председнице Парк, али и разумевање, оцењујући његов чин као израз жеље да спречи даље урушавање свог угледа под старе дане.

Они, такође, констатују да је десетогодишње одсуство из Јужне Кореје ипак имало велик утицај на његову способност да формира политичке савезе у земљи и успешно комуницира са домаћим медијима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи