Експлозијa у Северној Осетији

Минибус у центру Владикавказа, главног града Северне Осетије у коме је погинуло више лица, у ваздух је дигла жена самоубица, показали су прелиминарни подаци истражитеља у овој аутономној републици Руске федерације.

Званичници Северне Осетије су навели да је погинуло девет особа, а да је 27 повређено.
Претходно је руска државна новинска агенција пренела саопштење регионалног оделења Комитета за истрагу да су на месту експлозије нађена тела 11 особа.

Многи међу повређенима у експлозији у центру Владикавказа су студенти старости између 17 и 20 година, који су се враћали са предавања, саопштиле су лекарске екипе.

Руски тужилац Јури Чајка преузео је вођење истраге о експлозији.

Руски председник Димитри Медведев наредио је Федералној служби безбедности да спроведе темељну истрагу, а министарству унутрашњх послова да појача мере безбедности у региону.

Генерални секретар Савета Европе Тери Дејвис осудио је напад, наводећи да је "дубоко забринут због континуираног насиља у Јужном Кавказу."

"Данашњи напад, који је како се наводи, извео бомбаш самоубица, последњи је у низу инцидената који води погоршању већ ионако веома озбиљне ситуације у региону. Желим истовремено да изразим саучешће породицама жртава овог терористичког акта", навео је Дејвис у саопштењу из СЕ у Стразбуру.

Како је саопштила прес служба министарства унутрашњих послова Северне Осетије возач минибуса је стао на 10 до 15 метара од аутобуске станице како би један путник сишао када је са спољне стране возила одјекнула експлозија.

Северна Осетија је немирно подручје Северног Кавказа, годинама потресано насиљем, које се већином може приписати исламским екстремистима.

У Северној Осетији се налази и град Беслан, где су 2004. терористи заузели једну школу, а у каснијем њиховом сукобу са снагама безбедности са терористима убијено више од 300 људи, од којих половина деце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи