Бан Кимун се повлачи из политике

Бивши генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун је објавио у Сеулу да се неће кандидовати за председника Јужне Кореје и да се повлачи из политике.

Бан је то саопштио на претходно ненајављеној конференцији за новинаре у парламенту после састанка са лидерима конзервативних партија, јавила је јужнокорејска агенција Јонхап.

"Повлачим се из политике. Жао ми је што сам разочарао многе људе", рекао је Бан.
АП преноси да је Бан рекао да је разочаран потезима политичког естаблишмента у земљи, њиховим себичлуком.

Пожалио се и на медије, "лажне вести" и поручио да "одустаје од патриотског плана да предводи политичке промене".

"Све те лажне вести су учиниле да моја намера да предводим политичке промене западне у ћорсокак, после чега су остали само ожиљци - моји и моје породице, али је то и ударац за УН где сам провео последњих 10 година".

Агенције процењују да би политичка криза у Јужној Кореји могла сада и да се продуби, посебно после опозива председнице Парк Геу-хје.

Бан се у Јужну Кореју вратио прошлог месеца и увелико се очекивало да ће бити кандидат на овогодишњим председничким изборима.

По повратку у Сеул 12. јануара, Бан је најавио да ће ускоро донети "несебичну одлуку" у вези са својом политичком каријером.

"Већ сам рекао да сам спреман да дам све од себе за земљу, и моја решеност остаје непромењена", рекао је тада Бан окупљеним грађанима и новинарима на аеродрому надомак Сеула.

Половином јануара, амерички медији су објавили да су два члана породице бившег генералног секретара УН оптужена пред америчким федералним судом због намере да подмите једног блискоисточног функционера у вези са продајом комплекса зграда у Вијетнаму за 800 милиона долара.

Оптужни су Џу Хју "Денис" Бан, трговац некретнинама из Њујорка и његов отац Бан Кисанг који је био директор у јужнокорејској градевинској фирми "Кеангнам". Ради се о синовцу и брату бившег првог човека УН.

До исплате мита оном коме је био намењен никада није дошло, јер је новац покупио посредник у том послу, Малколм Херис, који је такође оптужен.

АФП напомиње да је у Јужној Кореји Бан познат као врло сналажљива особа када треба да се избегну непријатна питања.

Наводи се да је као тинејџер обожавао енглески језик што му је омогућило и да добије стипендију и на месец дана посети САД, где је упознао тадашњег председника Џона Ф. Кенедија.

То његово прво прекоокеанско путовање, које није било уобичајено за Јужнокорејанце тог времена, инспирисало је тада 17-годишњег тинејџера и "гурнуло" га ка дипломатској каријери.

"Сећам се да нам је председник Кенеди рекао - Иако се владе не слажу, ви млади људи можете да будете добри пријатељи - нема националних граница", поделио је део сећања Бан у интервјуу за Фајненшел тајмс 2015. године.

Бан постао министар спољних послова Јужне Кореје 2004. године. У два мандата био је генерални секретар УН - од јануара 2007. до децембра 2016.
 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво