САД и Јужна Кореја настављају са расподелом противракетног система

Амерички министар одбране Џејмс Матис и његов јужнокорејски колега Хан Мин Ку сагласили су се током телефонског разговора у понедељак да ће ојачати своју одбрану против "растуће претње Северне Кореје", саопштио је Пентагон.

Матис, који ће посетити Јужну Кореју у четвртак, и Мин Ку сагласили су се да наставе са планом расподеле америчког противракетног система, саопштила је јужнокорејска војска.

У саопштењу јужнокорејског Министарства одбране наводи се да су се две стране сагласиле да распореде амерички противракетни систем ТХААД у Јужној Кореји у оквиру планова за одбрану од нуклеарних и балистичких капацитета Северне Кореје.

САД и Јужна Кореја објавиле су прошле године план за расподелу система ТХААД, након низа атомских и ракетних проба које је извршила Северна Кореја, подсећа АФП.

Кина се успотивила систему ТХААД наводећи да ће то дестабилизовати равнотежу у регионалној безбедности, што је довело до позива појединих опозиционих лидера у Јужној Кореји да се одложе или откаже расподела тог система.

Ројтерс преноси да је могуће да се Северна Кореја припрема за тестирање нове балистичке ракете, што би могао да буде изазов за администрацију америчког председника Доналда Трампа. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво