Тужиоци пронашли доказ да је Валенса био шпијун?

Пољски Институт националног памћења, који се бави тужбама за злочине из периода комунизма, као и претходне нацистичке окупације Пољске, у уторак ће представити нешто за шта верују да је доказ да је херој борбе за слободу синдиката "Солидарност" Лех Валенса сарађивао са тајном полицијом за време комунистичке власти у тој земљи.

Пољска државна агенција ПАП је објавила, позивајући се на неименоване изворе блиске овом институту, да је тим форензичких експерата дошао до оваквог закључка пре свега анализом рукописа, преноси АФП.

Подсећа се да се 73-годишњи бивши председник Пољске, који је добио и Нобелову награду за мир, од прошле године бори с оптужбама да је шпијунирао за тајну полицију, када је Институт националног памћења запленио од удовице министра унутрашњих послова из комунистичког доба претходно непознате документе тајне полиције.

Институт је тада објавио да се у документима налази и споразум о сарадњи потписан са "Лех Валенса", уз његово наводно шифровано име "Болек".

Валенса, који је био суоснивач независног синдиката "Солидарност" и учествовао у преговорима који су водили паду комунизма у Пољској без проливања крви 1989, више пута је негирао аутентичност докумената, а јуче је поново оптужбе против њега назвао "лажима".

Наводи се да је он ипак прошле године енигматски признао да је "направио грешку" и у прошлости потписао "папир" за тајну полицију током једног од многобројних испитивања.

У књизи који је овај институт објавио 2008. тврди се да је Валенса регистрован као тајни агент у децембру 1970, а да је у јуну 1976. године ослобођен дужности да ради за тајну полицију због његове "неспремности на сарадњу".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво