Кина одбацила захтев Тибета за већом аутономијом

Кинеска влада одбацила је све могућности за уставне реформе на Тибету, које би тој области дале већу аутономију. Тибетански духовни вођа Далај Лама разочаран последњом рундом преговора.

Високи званичник Комунистичке партије Ду Ћинглин поручио је на састанку са представницима Далај Ламе у Пекингу да садашњи систем аутономије штити интересе Тибетанаца и територијални интегритет Кине и да његова влада не може да прихвати никакав корак ка независности.

"Независност Тибета није добра, делимична независност није добра, независност у прикривеној форми није добра", рекао је Ду изасланицима Далај Ламе.

Тибетански духовни вођа изразио је разочарење последњом рундом разговора његових сарадника и званичника кинеске владе и истакао да Кина није спремна да Тибету да значајнију аутономију, која подразумева апсолутно поштовање његовог језика, вере и културе.

Далај Лама је саопштио да су његови напори да постигне компромис са Кином доживели неуспех и да је за крај месеца сазвао састанак у седишту тибетанске владе у егзилу у Индији на коме ће бити речи о свим аспектима политичке будућности Тибета.

Разговори који су ове недеље вођени у Пекингу су трећа рунда преговора кинеских званичника и изасланика Далај Ламе од како су у марту избили нереди на Тибету и суседним провинцијама.

Кина је саопштила крајем априла да је 30 особа осуђено на казне затвора од три године до доживотног затвора за учешће у нередима у Ласи, у којима је 18 становника погинуло, као и један полицајац.

Пекинг је за насиље оптужио вернике будизма, што је Далај Лама у више наврата одбацио.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво