Зигмар Габријел преузео дужност шефа немачке дипломатије

Социјалдемократа Зигмар Габријел преузео је дужност министра спољних послова Немачке од Франка-Валтера Штајнмајера за кога се очекује да ће средином фебруара бити изабран за председника Савезне Републике.

Немачки председник Јоаким Гаук озваничио је данас Габријелову оставку на место министра економије и његово именовање за шефа дипломатије.

Габријелов досадашњи портфељ економије преузима Бригите Циприес која је, као и Габријел, из Социјалдемократске партије (СПД), али он ће задржати место вице-канцелара у коалиционој влади социјалдемократа и конзервативаца (ЦДУ/ЦСУ) канцеларке Ангеле Меркел.

Једно време је Габријел (57) сматран потенцијалним кандидатом СПД за канцелара на парламентарним изборима 24. септембра ове године, али он је у среду објавио да се неће кандидовати и уступио своје место Мартину Шулцу, бившем председнику Европског парламента.

Ако на изборима у септембру актуелна коалиција поново победи, он би требало да задржи место министра спољних послова, оцењују посматрачи.

Габријел ће у своју прву званичну посету као шеф дипломатије отићи сутра у Париз где ће се састати са својим француским колегом Жан-Марк Ероом.

Министарство спољних послова Немачке је навело да Габријел жели да што је пре могуће посети САД, али то не може да се спроведе пре но што будући амерички државни секретар Рекс Тилерсон, кога је за то место одредио председник САД Доналд Трамп, не преузме дужност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво