Габријел: Меркелова допринела кризи у ЕУ од 2008. године

Лидер Социјалдемократске партије Немачке Зигмар Габријел критиковао је канцеларку Ангелу Меркел и немачког министра финансија Волфганга Шојбле оценивши да су они допринели расту популистичких партија, као и кризи у Европској унији од 2008. године.

Зигмар Габријел, који је и вицеканцелар Немачке, као и министар економије, у саопштењу је потврдио и да се неће кандидовати на изборима против Меркелове у септембру и упозорио СПД да не формира поново велику коалицију деснице и левице, преноси Ројтерс.

"Политика Ангеле Меркел и Волфганга Шојблеа је без сумње допринела дубокој кризи у ЕУ од 2008. године, изолацији доминантне немачке владе, као и високом степену незапослености ван Немачке кроз немилосрдно инсисистрање на мерама штедње", навео је Габријел.

Габријел је додао да је последица тога јачање анти-европских популистичких партија и слабљење демократије, као и уништавање климе за инвестиције.

Он је рекао да социјалдемократе, које су у коалицији са Меркелином Хришћанско-демократском унијом Немачке, нису успеле да увере Меркел да промени политику.

"Наставак садашње политике угрожава одрживи раст. То је опасно за Немачку", казао је Габријел.

Претходно је извор из СПД навео да Габријел планира да на место председника те партије постави бившег председника Европског парламента Мартина Шулца, који ће бити противкандидат на предстојећим изборима садашњој канцеларки Ангели Меркел, а да Габријел планира да буде на функцији министра спољних послова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи