Тереза Меј не може да покрене Брегзит без сагласности парламента

Британски Врховни суд је донео пресуду по којој влада не може да покрене члан 50 Лисабонског уговора без сагласности парламента, јавља "Ројтерс". Влада је разочарана исходом, али ће се повиновати одлуци суда, каже државни правобранилац.

Британска влада ће морати да добије подршку парламента за започињање формалног процеса изласка Британије из Европске уније, пресудио је Врховни суд.

Суд је тиме одбацио аргумент владе да премијерка Тереза Меј може једноставно да искористи извршна овлашћења да активира члан 50 Лисабонског споразума и започне двогодишње разговоре о Брегзиту, пренеле су агенције.

Ова одлука је донета са осам гласова за и три против, рекао је председник Врховног суда Дејвит Нојбергер.

Врховни суд је истовремено једногласно пресудио да нема потребе да се о Брегзиту консултују Шкотска, Велс и Северна Ирска, преноси АП.

Британски државни правобранилац Џереми Рајт саопштио је да ће влада Британије применити одлуку британског Врховног суда да премијерка Тереза Меј мора да добије одобрење парламента пре него што покрене формалну процедуру изласка земље из ЕУ.

"Наравно, влада је разочарана исходом, али ће се повиновати одлуци суда и учинити све што је потребно како би је применила", рекао је Рајт испред Врховног суда, преноси Ројтерс.

Влада за који дан представља нацрт закона о Брегзиту

Британска влада саопштила је да ће у року од неколико дана представити нацрт закона како би почела процес иступања земље из ЕУ.

Министар за Брегзит Дејвид Дејвис рекао је да ће "једноставан" закон омогућити влади да брзо почне да реализује свој план о почетку формалног процеса до краја марта, преноси АФП.

Портпарол британске премијерке Терезе Меј изјавио је да ће Британија покренути правну процедуру иступања из Уније до краја марта упркос одлуци Врховног суда.

"Британци су гласали за излазак из ЕУ и влада ће њихову одлуку спровести - активирајући члан 50, као што је планирано, до краја марта. Данашња одлука ту ништа не мења", рекао је портпарол, преноси Ројтерс.

Напоменуо је да влада поштује одлуку Врховног суда и да ће убрзо парламенту изложити своје наредне кораке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво