Аустралијски премијер: Трампов потез јак ударац

Неколико земаља изразило је наду да се Транспацифички споразум о слободној трговини (ТПП) може спасити упркос томе што је амерички председник Доналд Трамп одлучио да га САД напусте и тиме довео у питање његово постојање.

Премијер Аустралије Малколм Турнбул признао је да је Трампов потез јак ударац за споразум 12 пацифичких земаља, али је сугерисао да би друге државе, на пример Кина, могле да попуне празнину.

"Губитак САД из ТПП је велики губитак, ту нема сумње. Али ми још нећемо одустати", рекао је Турнбул.

Лидери осталих 11 потписница споразума имају сличан став, па је према Турнбуловим речима он већ разговарао са премијерима Јапана, Сингапура и Новог Зеланда који су се сложили да ће споразум остати на снази у неком облику, са или без САД.

Као што је и било очекивано једна од првих ствари коју је Трамп урадио је било потписивање одлуке о званичном напуштању споразума, за који сматра је лош за америчку привреду. Очекује се да ће укоро бити организован састанак потписница ТПП-а, у које спадају још и Канада, Мексико, Чиле, Перу, Вијетнам, Малезија и Брунеји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво